Eparhija: Čeku poziva na nepoštovanje odluke suda o zemlji manastira Dečani

Vesti 15. apr 202222:051 komentar
KoSSev

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je "duboko razočaranje" izjavom kosovskog ministra za kulturu Hajrule Čekua, povodom nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, da "ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo".

Eparhija raško-prizrenska je duboko razočarana izjavom Čekua koji otvoreno poziva na nepoštovanje odluke Ustavnog suda o zemlji manastira Dečani. Takve neodgovorne izjave otežavaju i minimum poverenja u pravni sistem i podstiču među kosovskim Albancima još veću netoleranciju prema SPC, objavljeno je na tviter nalogu Eparhije.

Povezane vesti

Čeku je, podseća Kossev, ocenio da odluke Ustavnog suda treba da budu izvršavane, ali da „ipak nikada ništa ne treba da uzimamo zdravo za gotovo“.

Reč je o 24 hektara zemljišta koje nije vraćeno manastiru ni šest godina nakon presude.

Čeku je u intervjuu za kanal 10 sinoć ponovio kritike na račun SPC i organizacije Evropa Nostra zbog toga što je manastir, koji je već dve decenije pod zaštitom Unesko, prošle godine stavljen na listu sedam najugroženijih evropskih spomenika kulture.

Na neizvršenje odluke Ustavnog suda Kosova „redovno podsećaju“ zemlje Kvinte, Evropska unija i manastir Visoki Dečani, uz pozive da se postupi po presudi.

Ove sedmice, dodaje Kossev, ovaj problem apostrofiran je u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar