Eparhija: Grupa naoružanih upala je blindiranim vozilom u manastir, čuju se pucnji

Vesti 24. sep 202312:29 > 12:40 83 komentara
napadač preti monahu banjska kosovo
Kosovo Government/Handout via REUTERS

Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena. Kako stoji u saopštenju, to je ozbiljan incident koji može imati velike posledice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak. Eparhija najiskrenije izrazila je saučešće članovima porodice poginulog policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što pre oporaviti.

„Eparhija je jako zabrinuta jer prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Radi bezbednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji.

Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob.

Podsetimo, pojedini kosovski mediji, kako je preno KoSSev, povezali su napadače koji su noćas pucali na kosovsku policiju sa manastirom Banjska.

Od jutros pojedini kosovski mediji objavljuju fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“, a na Gugl mapama označavaju mesto odakle je pucano na policiju, vezujući ga za manastir, podseća KoSSev.

„Ovo je mesto za koje se veruje da su u njemu zasedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na severu (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gde su pucali i na policiju“, pisao je Kljan Kosova, Bota Sot, Jepi i ze.

KoSSev iz crkvenih krugova bliskim manastiru saznaje da se radi o lažnoj informaciji. Štaviše, situacija je suprotna, a mnastir je zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste da napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, navodi izvor KoSSeva.

Podsetimo, jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani optužiliu su za napad „srpske kriminalne bande“ koje, kako tvrde, imaju podršku zvaničnog Beograda.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je na optužbe Prištine, navodeći da je Kurti „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“.

Opširnije o eskalaciji nasilja na Kosovu čitajte u našem Blogu uživo.