Eparhija: Ne treba nam pomoć Prištine

Vesti 28. sep 202316:25 32 komentara
N1

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska posle nedavnog oružanih sukoba.

Tu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin čiji je cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji naših crkava i manastira, navodi se u saopštenju, povodom najava kosovskog ministra kulture Hajrula Čekua da se proceni šteta u manastiru posle nedavnih oružanih sukoba.

Ističe se da je eparhija Raško-prizrenska sposobna da samostalno angažuje nezavisne stručnjake koji bi procenili štetu, kako bi sopstvenim sredstvima i sredstvima naših dobrotvora obnovila ono što je oštećeno, kao što je činila i u slučaju drugih crkava i manastira koji su pretrpeli oštećenja ili bili skoro uništeni od strane albanskih ekstremista u poslednjih dvadesetak godina.

Smatramo da je načinjenu štetu svakako neophodno popraviti i naša Eparhija već godinama radi uz pomoć domaćih i međunarodnih dobrotvora na obnovi i zaštiti svojih svetinja, pa i manastira Banjska, koji je jedna od najvažnijih zadužbina Svetog kralja Stefana Milutina iz 14. veka, dodaje se u saopštenju.

„Gospodin Čeku u svojoj objavi govori o ranohrišćanskoj crkvi, iako se zna da je manastir Banjska od 14. veka jedna od najznačajnijih svetinja SPC i grobna crkva svetog kralja Milutina, koja je poslednjih godina značajno obnovljena“, dodaje se.

Eparhija Raško-prizrenska dodade da se godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta Crkve na Kosovu i Metohiji, u čemu u prednjači upravo Čeku.

Pogledajte još: