„Epidemija“ ostavki širom Srbije: Direktiva ili im je istog dana „dozlogrdila“ opozicija

Vesti 29. sep 202321:50 49 komentara

Pre 24 sata sam je rekao - "sačekajte par dana", ali gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ipak nije sačekao, već se odmah priključio podužoj listi ostavki gradonačelnika i predsednika onih opština u kojima je na vlasti SNS. Razlog za povlačenje su, kako kažu, izbori koje traži opozicija.

Pajić, Petrović, Nikitović, Sentić, Popadić, Cvetanović, Mladenović, Rajić, Bogdanović, Beč, Rvović, Turk, Nenadović, Krstić, Biševac, Dašić, Terzić, Radojković, Miličić… I tu nije kraj spisku SNS gradonačelnika i predsednika opština kojima je maltene u istom danu dozlogrdila opozicija pa su iz tog razloga, a ne zato što im je centrala stranke naredila, dali ostavke.

„E pa vidite, nama je svima malo bilo preko glave, pa kad već opozicija uporno traži izbore – e pa dobiće ih“, rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca u ostavci.

Od Vladičinog Hana i Leskovca, preko Novog Pazara i Prijepolja, do Šapca i Kragujevca – svima im je preko glave. Skoro svima. Čeka se da to shvate Niš, Vranje i Novi Sad. Ti gradovi još imaju gradonačelnike.

N1: Znači, nije bilo nekih direktiva za sada?

„Stranka ne funkcioniše po sistemu direktiva, mi se sastajemo, analiziramo, osluškujemo i šta opozicija traži“, rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

Izgleda vara nas utisak da svi skupa osluškuju jedino Aleksandra Vučića. Otkad je u sredu uveče predsednik rekao da će Aleksandar Šapić najverovatnije opet biti kandidat za gradonačelnika Beograda, i Šapić je rešio da „abdicira“.

„Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni uslovi za održavanje izbora koji bi se, pored parlamentarnih i pokrajinskih, 17. decembra održali i na nivou Beograda“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.

Zašto se Aleksandar, Vučić naravno, ne Šapić, odlučio na ovakav potez ovih dana, enigma je za političke analitičare.

Politički analitičar Boban Stojanović kaže „ili propuštamo nešto veliko ili je Vučićeva odluka potpuno iracionalna“.

„Iako je sistem lokalne samouprave i lokalne demokratije u Srbiji na jako niskom nivou bio i do sada, ovo je poslednji ekser u mrtvački sanduk lokalne demokratije u Srbiji“, ocenio je Stojanović.

Eno zrna lokalne demokratije, kotrlja se u Doljevcu. Tamo Ljubić Međarac koji tu opštinu na jugu Srbije vodi bezmalo dve decenije kaže: „direktive ne primam“, ali će, ipak dodaje, razmisliti. Prvi čovek Prokuplja ne bi da razmišlja, podneće kaže ostavku, ako se to od njega bude tražilo. I bar su iskreni.