Epidemiolog Đurić: Kovid propusnice propagandne, odmah uvesti strože mere

Vesti 01. nov 202113:01 > 16:07 2 komentara

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da je uvođenje kovid propusnica na tri sata dnevno samo u ugostiteljskim objektima na prvom mestu propagandna mera, sa ciljem motivacije dela stanovništva.

Pročitajte još:

“Mislim da niko od samog starta nije očekivao da te mere daju rezultate”, rekao je Đurić za N1.

Dodaje da su brojevi novih smrtnih slučajeva i zaraženih dnevno “minimalni” i da ne dozvoljavjau dobru procenu epidemiološke situacije.

Ipak, na pitanje kako bi ocenio epidemiološku situaciju, kaže da nema razloga da ne veruje profesoru Branislavu Tiodoroviću, koji je rekao da je situacija “katastrofalna”.

Đurić ističe da je pravi obim situacije nepoznat jer se podaci “kontinuirano ne saopštavaju”.

“Taj broj pozitivnih koji se registruje predstavlja vrh ledenog brega i verujem da je situacija mnogo ozbiljnija nego što podaci pokazuju”, kaže epidemiolog.

Na pitanje da li je sada pravi trenutak za strože mere, odgovara da su “svi pravi momenti odavno prošli” i da je jedino što treba da se uradi – uvođenje mnogo ozbiljnijih mera, odmah.

“Većinu mera nije ni trebalo ukidati dok se ne postigne visok obuhvat vakcinacijom”, rekao je Đurić.

Upitan da li virus može da mutira tako da ugrozi i vakcinisane, kaže da takva mogućnost uvek postoji.

Govoreći o obuhvatu vakcinacijom na istoku i zapadu Evrope, Đurić govori da bismo “mogli da povučemo novu Gvozdenu zavesu”.

Mogući razlozi za mali obuhvat u istočnoj Evropi su autoritarne vlasti i visok stepen razočaranosti građana u institucije i političe, ali i ekonomske promene u poslednjih 30 godina, gde se na prvo mesto stavljaju poslodavci i oni koji imaju privilegije od države, rekao je on.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare