Epidemiolog: Mere labave, dva dana su ništa, ograničiti sve manifestacije

Vesti 12. mar 202117:23 > 17:49 20 komentara
Radmilo Petrović
N1

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da su nove mere jako labave, dodajući da "smo ih već imali i da nisu donele bogzna kakve rezultate". "Ja i ne očekujem da se za dva dana dobiju neki efekti, mora da to bude u malo dužem periodu, bar dve nedelje", naglašava sagovornik N1. To vreme bi se, prema njegovom mišljenju, trebalo iskoristiti za to da se izvrši brza i sveobuhvatna vakcinacija, da se ona "intenzivira i da se udvostruči broj vakcinisanih". "Dva dana ne znače ništa", ističe.

Mora naša vlast da se opredeli – ili jare ili pare, što naš narod kaže – ili hoćete se zaustavi širenje virusa ili da se ekonomski ne oslabi privreda, kaže Petrović. Mislim da sa ovim zatvaranjem kafića, restorana, drugih objekata na dva dana, da je to malo – nisu ključni samo subota i nedelja, treba duže, navodi epidemiolog.

Petrović navodi da se on lično ne bi ograničio samo na ugostiteljske objekte, već i na sve zatvorene prostore.

„Znate, virus je u vazduhu, nije to samo kapljična infekcija, širi se i vazduhom od onih koji su zaraženi i ispustili ga disanjem u zatvorenu prostoriju. On lebdi i svako ko uđe u zatvorenu prostoriju može da se inficira. Ja bih zatvorio pristup zatvorenim prostorima“, rekao je i dodao da treba „ograničiti sve manifestacije, kulturne i sportske, u zatvorenim prostorima gde lebdi virus korona“.

Povezano:

Ipak, navodi da ne bi ukinuo gradski prevoz, ali da bi tražio strožu kontrolu toga da li se ulazi s maskom i da li se drži potrebno odstojanje, a i da – koliko je moguće – bude ograničen broj u jednom vozilu. Kaže da ono što je on video jeste da nisu prenatrpani autobusi.

Upitan o lokdaunima (zaključavanjima) u državama širom Evrope, gost N1 je mišljenja da je po tom pitanju „Evropa zalutala“. „Jedni zatvaraju, jedni otvaraju, jedni popuštaju, drugi produžuju na više meseci – mislim da nema jedinstvenog stava stručnjaka o tome… Mislim da je ovaj virus potpuno iznenadio i napravio totalni haos i kod stručnjaka, a kod političara još više“.

Epidemiolog kaže da koncert, poput onog koji je održala Crvena jabuka, nije nešto dobro.

Govoreći o vakcinaciji, kaže da je u Beogradu organizovana dobro, ali da ide sporo. Komentarišući Novi Pazar, navodi da je verovatno tamo antivakserki lobi jači i snažniji, „a da možda malo ima i političke dimenzije“.

Vakcinacija je jedina i osnovna mera koja može da spreči epidemiju, naglašava dr Radmilo Petrović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare