Epidemiološka situacija sve gora, stručnjaci upozoravaju – udar delta soja sledi

Vesti 06. sep 202119:16 46 komentara

Epidmeiološka situacija pogoršava se iz dana u dan, a stručnjaci upozoravaju da najjači udar delta soja u ovom talasu tek sledi za dve do tri nedelje.

Svi građani će se u nekom trenutku zaraziti koronavirusom, i tu nema dileme, ponovio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Dodao je, međutim, da je bitno da vakcinisani neće razviti tešku kliničku sliku, niti dospeti na respirator. Gojković je rekao i da je situacija drugačija nego pre godinu dana i da je sada mnogo bitnije gledati broj hospitalizovanih, kako bi se pratilo koliko je zdravstveni sistem opterećen, nego li broj zaraženih na dnevnom nivou.

Povezane vesti:

A da je sistem već u problemu i pod pritiskom, poručuje dirketorka KBC Zvezdara i navodi da je moguće da se taj kliničko-bolnički centar vrati u kovid sistem.

Apeluju lekari na građane da i dalje poštuju mere i da nose maske i podsećaju da takva obaveza nikada nije ukinuta. Takođe, poručuju i da početak školske godine nije značajno uticao na pogoršanje epidemiološke situacije. Mnogo veću štetu naneli su masovni skupovi, tvrdi Milanko Šekler.

Ako se nastavi sa ovim brojevima, Šekler kaže i da bi najviše smisla imalo uvesti kovid propusnice, kako onaj ko je preležao kovid ili ko je testiran može da uđe bilo gde. Zdravstvene propusnice su uvele ili uvode Austrija, Grčka, Portugalija, Italija, Francuska, Nemačka, Španija, kao i SAD.

Prema njegovim rečima, to je trebalo uraditi mnogo ranije i da je jedino uz takve mere i vakcinaciju situacija može da se stavi pod kontrolu. Dodaje i da ideja struke nije da se niko ne razboli od kovida, već da što manji borj ljudi bude u riziku da izgubi život.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare