Epidemiološkinja: Povezanost MMR vakcine i autizma – jedna od najvećih laži

Vesti 22. jan 202322:4555 komentara
Izvor: Shutterstock

Epidemiološkinja dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda istakla je večeras da je jedna od najvećih laži u medicini to da je MMR vakcina povezana sa autizmom i dodala da je takva neistina napravila veliku štetu.

Povezane vesti

Dr Begović Lazarević je navela da ne postoji nikakva uzročna povezanost između autizma i ove vakcine, već jedino poklapanje između ove dve stvari jeste vreme, prenosi Nova.rs.

„Vreme kada se daje MMR vakcina je vreme kada roditelj primeti te prve znake autizma“, rekla je ona u „Utisku nedelje“ na TV Nova S.

Ona kaže da je neistinom o tome da je MMR vakcina uzročno povezana sa autizmom napravljena velika šteta.

„To je bio falsifikat. Taj doktor Vejkfild koji je objavio rad o tome nema reprezentativni uzorak dece, bio je potplaćen od strane advokata da dokaže da bi proizvođači MMR vakcina platili odštetu. Istraživačko novinarstvo je pomoglo 2004. godine da se vidi pozadina tog rada i ovom doktoru je oduzeta licenca i izbačen je iz lekarske komore, ali je toliko ostavilo odjeka da bi to psiholozi znali da nam daju neko objašnjenje“, rekla je ona.

Na više od 14 miliona dece urađene su studije koje su, kako je istakla epidemiološkinja, dokazale da ne postoji veza između autizma i MMR vakcine.

„Mnogo faktora doprinosi autizmu“

„Uzrok autizma nije jedan razlog, nego su odgovorni faktori u toku začeća i pre nego što se to manifestuje, a slučajno se manifestuje baš u vreme kada dete progovori i kada pokazuje veću društvenu komunikaciju i to jeste period kada dete prima MMR vakcinu. To je samo vremenska povezanost, a ne uzročna“, rekla je dr Begović Lazarević i dodala da se autizam može dokazati i u mlađem uzrastu.

Dr Begović Lazarević je istakla i da joj je žao svakog roditelja koji ima autistično dete, a koji priča drugim roditeljima da je „njegovo dete zaćutalo posle MMR vakcine“.

To naravno ostavlja traga na druge roditelje i plaši ih, navela je dr Begović Lazarević.

Ona je zaključila da je vakcina najrigoroznije kontrolisani imunološki preparat.

„Ljudi se plaše nečeg što je najrigorznije kontrolisano, a olako uzimamo lekove šakom i kapom“, ocenila je dr Begović Lazarević.

Komentari

Vaš komentar