EPS: Rad kapaciteta stabilan, nema povređenih ni velike štete u RB Кolubara

Vesti 25. jan 202309:4213 komentara
Kolubara Đedović
Izvor: Tanjug/MRE/Aleksandra Lazarov Đurić

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) potvrdili su da se u Rudarskom basenu (RB) Kolubara dogodila havarija usled aktivacije klizišta. Iz EPS-a navode i da nema povređenih radnika, da proizvodnja uglja u Kolubari nije ugrožena, kao i da je snabdevanje građana i privrede električnom energijom sigurno.

Na istočnom delu površinskog kopa Polje „E“, 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu, navodi se u saopštenju EPS-a.

POVEZANE VESTI:

Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB „Кolubara“ nije ugrožena, dodaje se u saopštenju u kom se ističe i da nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova.

„U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera ‘glodara 7’, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera ‘glodar 8’, a u petak će se uključiti i ‘glodar 2’ kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa ‘glodar 7′“, poručuju iz EPS-a.

U saopštenju se ističe i da je rad svih proizvodnih kapaciteta EPS-a stabilan, kao i da na deponijama termoelektrana ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana, i deponije su potpuno spremne.

Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra, ističu iz EPS-a i poručuju da će i narednih dana biti nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7 -10 GWh) dnevno.

Komentari

Vaš komentar