Erdogan: Nastavljamo podršku međunarodnom priznanju Kosova; Vučić: Malo teža rečenica za nas

Vesti 09. dec 202323:38 48 komentara
Giuseppe CACACE / AFP

„Hvala našem prijatelju, uzeli smo u obzir to što je rekao“, poručio je večeras srpski predsednik, komentarišući navode turskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana, o podršci „međunarodnom priznanju Kosova“.

Aleksandar Vučić govorio je večeras za Pink, odnosno, kako kaže, televiziju koja uvek podržava rad vlade, prenosi KoSSev.

Upitan je o jučerašnjoj izjavi turskog predsednika nakon sastanka sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Erdogan je, kako je prenela agencija Anadolija, kazao da će Turska „nastaviti i povećati svoju podršku međunarodnom priznanju Kosova“, kao i da dijalog predstavlja put ka miru i stabilnosti u regionu.

Vučić je večeras pokušao da objasni šta je tačno Erdogan kazao.

„Rekao je da će nastaviti pojačano da radi na međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova“, objašnjava Vučić.

To je, procenjuje, „malo teža rečenica za nas“.

„Hvala našem prijatelju, uzeli smo u obzir to što je rekao“, dodao je kratko Vučić.

Ovo, međutim, nije prvi put da Erdogan javno saopšti da će pomoći Kosovu radi sticanja „međunarodnih priznanja“, a da tu istu izjavu srpski predsednik komentariše.

Turski predsednik je i jula meseca 2021. godine kazao baš to da će da radi na povećanju broja država koje priznaju Kosovo, te da će čak o tome razgovarati i sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Vučić je tada bio nešto konkretniji u svojoj rekaciji.

„Srbija je mnogo manje značajna od Turske, ali Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, zato što Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj, pripada Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo“, rekao je Vučić.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare