Eskobar: Dogovor pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Vesti 20. mar 202315:10 153 komentara
TANJUG/ ZORAN STANIĆ

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

„Fokusiranje na potpis je nepotrebno i nema materijalnog uticaja na činjenicu da imamo dogovor. Imamo sporazum i kao takvog ga tretiramo i obe strane su ozbiljno uključene“, rekao je Eskobar na onlajn konferenciji za novinare.

Pročitajte još

Dodao je da se sprovođenje dogovorenog u Ohridu od obe strane očekuje „odmah“ i ponovio da namera sporazuma nije bilo međusobno priznjanje, već normalizacija odnosa.

„Primarna namera je bila da se formulišu osnovna pravila interakcije dve zemlje kako stvari poput tablica i barikada ne bi bile pretnja da se stvari otrgnu kontroli i stvori nestabilnost u regionu“, rekao je američki izaslanik.

Šef evopske diplomatije Žozep Borel izjavio je u subotu u Ohridu da su Srbija i Kosovo nakon 12 sati razgovora postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji je postignut 27. februara u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare