Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji odloži za 10 meseci

Vesti 19. okt 202221:58 40 komentara
Gabrijel Eskobar
N1

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD i druge zemlje Kvinte tražile odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji vozila na 10 meseci.

„Nije tajna da smo tražili duži period primene odluke o preregistraciji“, kazao je danas specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, nakon razgovora sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Tvrdi da isto to zahtevaju i sve zemlje Kvinte, te da čeka odgovor kosovskih zvaničnika.

Izvor: Kanal 10

Eskobar je kazao da je jedan od razloga njegovog ponovnog dolaska na Kosovo to što želi da obavlja regularne konsultacije sa kosovskom vladom.

„Želimo da se uverimo da postoji jedinstvo sa našim evropskim partnerima u vezi sa tim kako da se krene napred u vezi sa onim što se dešava na ovom kontinentu“, kazao je Eskobar u intervjuu za Kanal 10.

Eskobar je izjavio u Prištini da SAD podržavaju francusko nemački predlog za sporazum Kosova i Srbije i da je konačni sporazum pitanje nedelja. Eskobar je u ekskluzivnom intervjuu za TV Kanal 10 rekao da je na obe strane i na posrednicima da odrede rokove.

„Čuo sam svoje evropske kolege kako govore da je to pitanje nedelja, a ne godina za dogovor, za put napred. Dakle, pored toga, na obe strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svako mora da preuzme odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu“, rekao je on.

Povezane vesti:

Rekao je da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani danas razgovarao o modelima Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom, koje, kako je rekao, Kosovo to mora da primeni.

Prema njemu za Asocijaciju najvažnije da se prilagođava zakonima Kosova.

„Ujutro sam razgovarao sa predsednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da stvori Asocijaciju kako bi bila „vin-vin“ situacija, kako za zajednice na severu tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova“, rekao je on.

Dodao je da postoji mnogo, mnogo evropskih opcija i modela koje mogu zajedno da razmotrimo i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću.

Rekao je da su SAD uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države i pozdravie bi je u UN i svim evropskim strukturama.

„Ono što je važno za Kosovo je da krene stabilnijim putem ka integraciji u evroatlanske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU koje je ne priznaju. Ovo je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu“, izjavio je Eskobar.