Eskobar: Sporazum o normalizaciji moguć do kraja godine, bez potpisa u Ohridu

Vesti 16. mar 202311:14 26 komentara

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je svrha njegove posete da radi sa političkim liderima u regionu kako bi se napredovalo po evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da se radi o sporazumu o normalizaciji, a ne priznanju. On je kazao da bi voleo da sporazum bude postignut u ovoj godini. Prema njegovim rečima, od sastanka u Ohridu se ne očekuje bilo kakvo potpisivanje.

Pročitajte još:

Eskobar je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je stav SAD da je evropski predlog najbolji prilika za napredovanje u procesu normalizacije.

„Očekujemo da strane budu ozbiljne, fleskibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose i od toga će korist imati ceo region“, naglasio je Eskobar.

On je rekao da bi voleo da sporazum o normalizaciji bude postignut u ovoj kalendarskoj godini. „Mislim da je to moguće“, rekao je Eskobar novinarima u Beogradu upitan o rokovima za postizanje i primenu evropskog sporazuma o Kosovu o kojem će se u subotu razgovarati u Ohridu.

Kaže da od sastanka u Ohridu se ne očekuje bilo kakvo potpisivanje, ali se želi dogovor kako napredovati.

Eskobar je rekao i da bi voleo da srpska zajednica učestvuje na izborima na Kosovu, kao i da Srbi već sada učestvuju u svim institucijama Kosova.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština je važan korak u odnosima Srbije i Kosova i jasno je da je to obaveza predviđenima brojnim dokumentima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare