Eskobar: Težak, ali neophodan dogovor

Vesti 18. mar 202323:48 5 komentara

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je večeras postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

„Bez pomoći našeg saveznika Severne Makedonije ovo se ne bi moglo organizovati. Ovo je samo još jedan primer toga kako je ona pouzdani partner SAD i Evropskoj uniji da postigne regionalnu stabilnost. Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos. To sada otvara vrata boljim i većim evrointegracijama. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege. SAD obećavaju da će pomoći u implementaciji sporazuma“, rekao je on u Ohridu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je prethodno da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.

Sve o razgovorima u Ohridu u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare