Kako izgleda digitalni sertifikat koji priznaje EU i gde se može preuzeti

Vesti 19. nov 202111:16 > 13:15 111 komentara
EU digitalni zeleni sertifikat
eUprava

Digitalni zeleni sertifikat koji priznaje Evropska unija od danas je dostupan na portalu eUprava, a preuzimanje dokumenta od sledeće nedelje biće moguće i na šalterima više od 700 pošta širom Srbije.

Pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu Dragana Bećić naglasila je u razgovoru za portal N1 da se EU digitalni zeleni sertifikat kreira pojedinačno za svaki takozvani kovid događaj, a to su vakcina, test ili oporavak.

N1

„Ukoliko ste, na primer, primili tri doze vakcine i imate jedan rezultat testa, dobićete ukupno četiri dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije. Procedura za preuzimanje sertifikata je nepromenjena, samo je format dokumenta drugačiji u odnosu na sertifikat koji već važi u Srbiji. Kada se odštampa potrebno ga je saviti prema uputstvu koje je dato na samom dokumentu, tako da se praktično dobija knjižica“, objasnila je Bećić.

Da biste dobili EU digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala eUprava. Nakon prijave, potrebno je kliknuti na taster Pokreni uslugu, proveriti podatke, upisati broj pasoša, potvrditi imejl adresu i već nakon nekoliko sekundi stići će vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

Sertifikati za mlađe od 16 godina samo u poštama

Preuzimanje EU digitalnih sertifikata biće moguće od sledeće nedelje i na šalterima pošta, a kompletan spisak svih pošta koje će pružati tu uslugu možete pogledati na zvaničnom sajtu Pošta Srbije.

„Sertifikati za decu mlađu od 16 godina moći će da se preuzmu jedino na šalterima pošta jer nama zakon ne dozvoljava registraciju lica koja imaju manje od 16 godina na portalu eUprava“, navela je Bećić.

„Sertifikat može da se odštampa i nosi u papirnoj formi, druga opcija je da se sačuva u telefonu kao pdf dokument, a u najkraćem roku biće dostupna i mobilna aplikacija za bezbedno čuvanje sertifikata. Roditeljima maloletne dece i građanima koji nisu digitalno pismeni ili nemaju imejl adresu i pametni telefon biće omogućeno besplatno preuzimanje dokumenta u najbližoj pošti“, istakla je naša sagovornica.

Euprava, E uprava, Dragana Bećić
Petar Lazović

Bećić je podsetila da svaka država pojedinačno definiše uslove za ulazak, poput vakcina koje ta zemlja prihvata ili dužine trajanja testova, tako da je neophodno je da se građani na zvaničnim veb prezentacijama prethodno upoznaju sa pravilima države u koju putuju.

„Niko od naših građana sa digitalnim zelenim sertifikatom nije imao problem da uđe u neku državu, a sertifikat koji je kompatibilan sa EU rešava problem sa ulaskom u kafiće, restorane, galerije, muzeje, bioskope, prodavnice, na sportske i muzičke manifestacije, kao i na ostala mesta za koje je potrebna kovid propusnica“, napomenula je Bećić.

N1

Podsećamo, odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU stupila je na snagu 16. novembra i omogućila je očitavanje srpskih QR kodova. Sistemu digitalnih kovid sertifikata EU dosad su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.

Povezivanje Srbije sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je na sajtu https://reopen.europa.eu/en.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare