EU ne želi da komentariše navodni sporazum Srbije i Kosova objavljen u medijima

Vesti 19. sep 202209:44 0 komentara
Kosovo mapa
Shutterstock

„Kao opšte pravilo i principijelno, ne komentarišemo navodna dokumenta koja su objavili mediji, ni u smislu autentičnosti, ni sadržaja“, rekao je portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano. On je podsetio da je tokom poslednje posete Kosovu i sam Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija, govorio o takvim tvrdnjama.

U sedištu EU u Briselu ne žele da komentarišu napise medija u regionu o postojanju novog okvira za dijalog Kosova i Srbije, o čemu je poslednjih dana govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a takođe i albanski list Albenijan post, tvrdeći da ima pristup dokumentu ovog okvira.

Od svih do sada pomenutih protagonista kao učesnika sastanaka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini je pomenuo postojanje novog okvira dijaloga, prenosi KoSSev pisanje prištinske Kohe.

„Kao opšte pravilo i principijelno, ne komentarišemo navodna dokumenta koja su objavili mediji, ni u smislu autentičnosti, ni sadržaja“, rekao je portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano.

On je podsetio da je tokom poslednje posete Kosovu i sam Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija, govorio o tvrdnjama da je takav okvir predstavljen.

Lajčak je pre nekoliko dana u Prištini rekao da je iznenađen što se u dijalogu pominje „novi oklop”, o kome je govorio Vučić.

Diplomatski izvori u EU, pod uslovom anonimnosti, kazali su da „nisu svesni da postoji bilo kakav dokument u pisanoj formi za bilo kakav novi okvir u dijalogu“, ali priznaju da se sada govori o „novom pristupu“ ili „novoj strategiji“ u dijalogu.

Ovi izvori kažu da se „mora voditi računa da se mogu prezentovati i anonimni dokumenti koji takođe imaju za cilj dezinformisanje javnosti“.

Što se tiče zajedničke posete dvojice visokih savetnika Nemačke i Francuske, koji su zajedno sa specijalnim izaslanikom Lajčakom posetili Kosovo i Srbiju a tokom čega je, prema tvrdnjama predsednika Srbije, Vučića, „predstavljen novi okvir“, portparol EU Peter Stano podsetio je na to šta je bila svrha te posete.

„Ova poseta je poslužila da se pošalje jasna poruka da se teška politička pitanja vezana za put ka sveobuhvatnoj normalizaciji sada moraju rešavati sa više odlučnosti i brzine, tako da nema mesta za eskalaciju situacije na terenu“, rekao je on.

Dodao je da je ova poseta obavljena „u svetlu aktuelne opšte bezbednosne situacije u Evropi, a posebno nedavnih tenzija između Kosova i Srbije“.

Sastanci sa premijerom Kosova Kurtijem i sa predsednikom Srbije Vučićem trajali su po više od dva sata i bili su detaljni razgovori o razmatranju puta dalje u dijalogu koji vodi EU ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosima Kosova i Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!