EU objavila ceo predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Vesti 27. feb 202322:40 731 komentara
vučić kurti brisel
Tanjug/AP/Virginia Mayo

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) objavila je na svom sajtu tekst predloga Evropske unije za Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, sa kojim su se, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, danas u Briselu saglasili i premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 Tekst evropskog predloga prenosimo u celini:

Ugovorne strane,

Svesni svoje odgovornosti za očuvanje mira,

Posvećeni doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i prevazilaženju nasleđa prošlosti,

Svesni da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir,

Polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta strana o osnovnim pitanjima, uključujući pitanja statusa,

U želji da stvore uslove za saradnju između strana u korist ljudi,

Dogovorili su se sledeće:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminaciji.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji.

Član 6

Iako sadašnji sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će sa novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima u dijalogu pod pokroviteljstrvom EU.

Član 7

Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade.

Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume u dijalogu, koji ostaju važeći i obavezujući.

Član 11

Obe strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju koja je priložena ovom sporazumu.

Šta je danas dogovoreno u Briselu?

Šef evropske diplomatije Žozep Borel poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da su se Vučić i Kurti dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije.

POVEZANE VESTI:

Borel je tom prilikom najavio da će tekst evropskog predloga večeras biti objavljen, budući da su obojica lidera pristala na to da nisu potrebni novi pregovori.

Kosovski premijer izjavio je posle današnjih sastanaka da je bio spreman da potpiše sporazum, ali da je druga strana to odbila.

Predsednik Vučić rekao je, s druge strane, da evropski predlog nije bio tema današnjeg susreta, već implementacioni plan i ispunjavanje ranije potpisanih dogovora.

Vučić je najavio da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti. Obe strane će razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u sklopu priprema za naredni susret koji bi trebalo da se održi 18. marta, na teritoriji Severne Makedonije, gde će Borel tada biti u poseti.

Predsednik Srbije je rekao i da u EU do 23. i 24. marta, kada se održava Evropski savet, imaju izveštaj da li su Beograd i Priština bilo šta postigli, i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama dve strane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare