EU pozdravila ishod referenduma, ali poručuje: Tu nije kraj reformskog procesa

Vesti 17. jan 202213:59 10 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

EU pozdravlja završetak važnog koraka u ustavnoj reformi u smislu jačanja nezavisnosti sudstva koji je Srbija načinila rekavši većinsko "da" na jučerašnjem referendumu, ali tu se reformski proces ne završava i potrebno je da bude nastavljen, saopštio je portparol Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) povodom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, na kojem je, prema preliminarnim rezultatima, 59,71 odsto izašlih građana glasalo "za", a 39,26 odsto bilo protiv.

Povezane vesti

„Potrebno je da se izmene još brojni zakoni za efikasnu primenu ustavnih amandmana. To treba da bude pripremljeno kao prioritet kroz sveobuhvatnu reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima“, navodi se u saopštenju portparola EEAS.

Dodaje se da EU pozdravlja nameru srpske vlade da nastavi da uključuje Venecijansku komisiju u sve naredne korake.

„EU će nastaviti da blisko prati ovaj proces i obezbeđuje finansijsku i tehničku podršku za primenu pravosudnih reformi. Istovremeno, EU žali što nije moguće da se postigne dogovor sa vladom Kosova, koji bi omogućio OEBS-u da prikupi glasove na Kosovu, u skladu sa ranijom praksom“, navodi se u saopštenju.

Na referendumu o ustavnim promenama pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare