EU: Srbija i Kosovo da se suzdrže od izjava koje ne služe normalizaciji

Vesti 19. mar 202115:25 0 komentara
Evropska unija, zastave
REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Evropska unija poziva Srbiju i Kosovo da se uzdrže od akcija i izjava koje ne služe normalizaciji odnosa, izjavili su za Klan Kosova iz EU, prenosi agencija Beta.

Na pitanje klankosova.tv u vezi mape koju je na Instagramu objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz EU je poručeno da je Unija uvek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i izjave koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne obrnuto.

Povezane vesti:

Evropska unija kaže da bi Srbija i Kosovo trebalo da se uzdrže od akcija i izjava koje ne služe normalizaciji odnosa.

„Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo moraju da se uzdrže od akcija i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma“, navodi se.

Ispod mape Kosova sa srpskom zatavom koja je objavljena Vučićevom nalogu povodom 17. godišnjice „martovskog pogroma“ piše „Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje, nego ispod njega, vidi vaskrsnuće“.

Vučić je takodje izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati „odgovoran, jasan, ozbiljan“ odgovor.

Na objavljivanje mape Kosova sa zastavom Srbije bilo je oštrih rekacija iz Prištine.

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da li mu nedostaje NATO bombardovanje“ i podsetila da je tako reagovala i na jednu provokaciju Vučića tokom pregovora.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je da je objavljivanje takve mape verbalna agresija i zatražila da se Vučić kazni.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Srbija pod Vučićevom „autokratskom vlašću u hipnotičkom stanju“ u kojem se podstiče propaganda i mržnja prema susedima.

Poslanik u Skupštini Kosova pokreta Samoopredeljenje Armend Muja kazao je da je Vučić „nasmešeni“ Slobodan Milošević „i da ima iste namere da Kosovo stavi pod srpsku dominaciju“.