EU: Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom

Vesti 13. jun 202413:28 82 komentara
EU, EK, zastave
Kenzo Tribouillard/AFP

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma, navodi se u pisanoj izjavi portparola Evropske unije (EU) Petera Stana.

Njegova izjava, dostavljena medijima koju prenosi Radio Slobodna Evropa, ukazuje da Brisel prvi put jasno potvrđuje da Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji sa Kosovom time što se aktivno angažuje u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene tog dogovora.

Član četiri sporazuma navodi da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Kosovo nije uspelo da se učlani u najstariju evropsku organizaciju jer nije ispunilo uslov koji su zacrtale važne članice Saveta Evrope, a koji se odnosi na proces formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju Kosovo i dalje ne ispunjava.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je samo naveo da se stav Brisela oko ovog pitanja nije promenio, već je „ostao je isti kao što je više puta prenošeno u prošlosti i kako je navedeno u kriterijumima za pristupanje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare