EU: Visoki političari Srbije i Kosova biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja

Vesti 14. avg 202212:18 > 12:26 112 komentara
N1

Nedavna eskalacija zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, posebno saopštenja o ratu i konfliktu na Zapadnom Balkanu veoma su zabrinjavajući. Visoki političari dve strane smatraće se odgovornima za bilo kakvu eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija i mogućeg nasilja u regionu, saopštila je Služba EU za spoljne poslove (EEAS).

„Obe strane moraju odmah da okončaju međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Dodaje se da će se sva otvorena pitanja rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

„EU očekuje da dvojica lidera razgovaraju o tim problematičnim temama na sledećem sastanku na visokom nivou, koji je za 18. avgust sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje da postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga pod posredovanjem EU zahteva klimu koja doprinosi ponovnom uspostavljanju poverenja, pomirenja i dobrih odnosa, pri čemu će se raniji sporazumi poštovati i u punoj meri primenjivati, i gde nema mesta za akcije i izjave koje nisu kompatibilne sa sveukupnim interesom i strateškim ciljevima regiona.

„EU, uključujući i svoju civilnu misiju Euleks, ostaje u bliskoj koordinaciji sa Kforom i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD“, ističe se u saopštenju.

U poslednje vreme bilo je više zapaljivih izjava od strane visokih političara Beograda i Prištine, izazvanih odlukom Kosova da počne da primenjuje mere reciprociteta sa Srbijom kada se radi o registarskim tablicama i ličnim dokumentima. Zbog pritiska međunarodne zajednice, to je odloženo, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da situacija za Srbe na Kosovu nikada nije bila komplikovanija, zamolivši Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir. „Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 10. avgusta u intervjuu za agenciju Rojters da bi bilo neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i nove konflikte, uzimajući u obzir, kako je rekao, agresivnu politiku Beograda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je zabrinutost američkom ambasadoru u Beogradu Kristoferu Hilu zbog sve češćih poziva na rat i sukobe iz Prištine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare