Euleks i Policija Kosova razvili bazu podataka za nestale i ratne zločine

Vesti 30. avg 202115:04 0 komentara
N1

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) i Policija Kosova su razvili bazu podataka koja treba da olakša istragu ratnih zločina i prisilnih nestanaka.

Taj alat će omogućiti istražiteljima da organizuju veliku količinu podataka, da istraže složene i međusobno povezane predmete ratnih zločina i da uspešno pripreme krivično gonjenje, saopštio je Euleks.

Povezane vesti

Nedostatak baze podataka za čuvanje, digitalizaciju, povezivanje i analizu ogromne količine podataka sadržanih u mnogim spisima predmeta, koje je Euleks predao Policiji Kosova 2018. godine, po isteku izvršnog mandata Misije, bio je identifikovan kao jedan od glavnih izazova za Policiju Kosova nakon završetka procesa primopredaje.

Analitičar Misije Euleks za ratne zločine Roland Burgštajner, koji je pomogao u razvoju te baze podataka, rekao je da ona pomaže da se izgradi predmet od centralnog elementa zločina, koji može biti mesto, osoba ili predmet.

„Ova baza podataka će pomoći u upravljanju velikom količinom podataka, poput izjava svedoka, forenzičkih dokaza, i detaljnih informacija o datumima i mestima izvršenja krivičnih dela, i pomoći će istražiteljima da identifikuju osumnjičene i povežu ih sa određenim događajima“, kazao je Burgštajner.

Dodao je da je baza podataka u punoj upotrebi i da već sadrži oko 400 predmeta ratnih zločina, koji su skenirani i učitani nakon što je Euleks predao te predmete Policiji Kosova 2018. godine.

Burgštajner je naveo da Euleks „posebno pozdravlja“ činjenicu da je Jedinica Policije Kosova za ratne zločine pokrenula istrage za sve predmete nestalih lica, navodi se u saopštenju.

„Nadamo se da će se povezivanjem predmeta nestalih lica sa postojećim istragama ratnih zločina dodatno smanjiti broj žena, muškaraca i dece iz svih zajednica, koji se još vode kao nestali i da će njihovi rođaci dobiti pravdu i reparaciju“, rekao je Burgštajner.

Euleks je pripremio i prilagođene kurseve obuke za oko 20 istražitelja Policije Kosova, koji treba da pomognu Jedinici Policije Kosova za istragu ratnih zločina u unapređenju njenih kapaciteta u oblasti izgradnje predmeta, upravljanja predmetima i analize predmeta ratnih zločina.

U decembru 2018. godine, kao rezultat rekonfigurisanog mandata Euleksa, Misija je kosovskim organima predala policijske, tužilačke i sudske spise predmeta.

Danas Euleks ocenjuje funkcionisanje kosovskog pravosudnog sistema u smislu poštovanja proceduralnih, zakonskih i ljudskih prava. Procena se sprovodi kroz sistemsko i tematsko praćenja odabranih krivičnih i građanskih predmeta, uključujući one koje je Euleks vodio do juna 2018. godine.

Uz to, stručnjaci Euleksa nastavljaju da rade zajedno sa lokalnim kolegama u Institutu za sudsku medicinu na utvrđivanju sudbine nestalih lica, pružajući stručnost i savete u utvrđivanju potencijalnih skrivenih grobnica, i ekshumaciji i identifikaciji nestalih lica, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!