eUprava: Izdato 708.706 sertifikata, nismo imali pritužbe oko prelaska granice

Vesti 20. jul 202115:45 > 15:482 komentara
Euprava, e uprava, elektronska uprava, elektronske usluge, elektronski servis, Logo, logotip, poslovni prostor, ilustracija, pokrivalica
Izvor: Petar Lazović

Od puštanja Digitalnog zelenog sertifikata do danas izdato je 708.706 sertifikata i do sada nismo imali pritužbu ni jednog građanina da je imao bilo kakvih tehničkih problema prilikom prelaska granice, kažu za portal N1 iz eUprave.

Upitani o slučaju turista iz Srbije koji su nam se javili nakon što nisu mogli da se ukrcaju na trajekte u lukama Uranopoli i Tripiti, jer su im lučki policajci rekli da ne mogu da se učitaju QR kod sa sertifikata, iz eUprave kažu da EU još nije standardizovala QR kod ni između zemalja članica, tako da aplikacija za očitavanje koju trenutno koristi EU ne može da očita ni sve QR kodove zemalja članica.

Onog trenutka kada dobijemo instrukcije za standardizaciju QR koda, prilagodićemo i Digitalni zeleni sertifikat, ističu iz eUprave.

Osvrćući se na slučajeve u grčkim lukama, iz eUprave kažu da se QR kod na Digitalnom zelenom sertifikatu očitava iz same kamere pametnog uređaja (tablet ili telefon) i da veruju da je u konkretnom slučaju „policajac otvorio konkretnu aplikaciju koja se koristi za pojedine zemlje EU i QR kod nije očitan“.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je za N1 potvrdila da je ministarstvo upoznato sa navedenim problemom i da radi na rešavanju, kao i da je komunicirala sa grčkim ministrom koji je zadužen za digitalnu upravu. Navela je kako joj je rečeno da će već danas biti preduzete određene mere.

U Digitalnom zelenom sertifikatu se, inače, osim ličnih podataka, podataka o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili urađenom PCR testu, prikazuju i rezultati serološkog testa (za antitela) rađeni u državnim referentnim laboratorijama, uključujući i INEP.

 

Komentari

Vaš komentar