Euraktiv: EU traži da Srbija zaustavi stalno pogoršavanje stanja u medijima

Vesti 09. jul 202314:21 14 komentara
Shutterstock

Evropska komisija traži od srpskih vlasti da "bez odlaganja pokrene nužne reforme da bi se obustavilo stalno pogoršavanje položaja medija u Srbiji" i to će biti predočeno u godišnjem izveštaju koji će Komisija na jesen objaviti o Srbiji.

Prema rečima zvaničnika EK, koje prenosi briselski portal Euraktiv, Brisel je „smrknut zbog nesposobnosti srpskih vlasti da poprave situaciju sa slobodom medija“, zato što smatra da su nezavisnost i sloboda medija ključni element u pregovorima Srbije o članstvu s Evropskom unijom, naročito kad je u pitanju poglavlje 23, o nezavisnosti pravosuđa i suzbijanju korupcije.

„Očekujemo od Srbije da stvori uslove u kojima će bez prepreka moći da se ostvaruje sloboda sredstava informisanja i sloboda izražavanja“, podvukli su funkcioneri EK.

Pročitajte još

Ovi izvori su kao neprihvatljive postupke ocenili „kritike i pretnje koje srpske vlasti često upućuju novinarima“ i naglasili da se „mora obezbediti da novinari svoj posao obavljaju bez pretnji nasiljem, bez ugrožavanja i zastrašivanja, kako bi se građanima zajamčilo da imaju pristup svim informacijama“.

Zvaničnici EK su rekli da je „zabrinjavajuća sporost s kojom se sprovodi veoma očekivana reforma zakona o elektronskim medijima, čiji je cilj da se učini daleko vidljivijim odabir i postavljanje članova upravnog tela REM-a, kako bi se zajamčili mnogo bolje sprovođenje odredbi i kažnjavanje kršenja pravila od strane medija“.

„Evropska komisija insistira na tome“, ističe se u napisu, „da (srpske vlasti) moraju učiniti mnogo veće napore da bi se zajamčio pluralizam medija, posebno kad je reč o uvidu u vlasništvo nad medijima i oglašavanju, a u velikim medijima se mora obezbediti i pristup različitim ocenama i političkim mišljenjima“.

U tekstu briselskog portala se navodi da je „pitanje slobode medija u Srbiji ponovo došlo pred Evropsku uniju posle oružanog napada, u kojem je u jednoj školi u maju poginulo deset učenika“.

„Otada na hiljade srpskih građana na ulicama negoduju zbog nasilja u zemlji, koje je uveliko nastalo zbog lošeg kvaliteta medija koje prati veliki broj građana Srbije, a koji najvećim delom blisko podržavaju vlasti“, ukazuje se.

„Mi smo s tim u vezi“, ističu izvori EK u Briselu, „u stalnom dijalogu sa srpskim vlastima i pozdravljamo izjave premijerke Ane Brnabić da Srbija priznaje nužnost da se sprovede na delu strategija za medije, ali se to mora učiniti bez daljeg oklevanja“.