EUraktiv: Sve veći pritisak na Srbiju zbog novih kontroverznih medijskih zakona

Vesti 26. okt 202319:45 1 komentar
printscreen/RTS 2

Grupe civilnog društva, politička opozicija i nezavisne medijske organizacije u Srbiji upozoravaju da će predložene izmene medijskih zakona ojačati ionako već snažnu kontrolu države nad pristupom vestima i informacijama, piše u tekstu direktorke Balkanske inicijative za slobodne medije Antoanete Nikolove.

Srpski ministar informisanja i telekomunikacija objavio je predložene izmene Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, koje je danas usvojila Skupština, navodi se u tekstu objavljenom na portalu EUractiv.

Povezane vesti

svetske nevladine organizacije za slobodu medija, uključujući Reportere bez granica, Član-19 i Balkansku inicijativu za slobodne medije, pridružile su se srpskim novinarskim udruženjima u izražavanju zabrinutosti da će usvajanjem ovih izmena biti blokirana preko potrebna reforma srpskog REM i biti utrt put za povratak države u vlasništvo privatnih medija.

„Predloženim zakonima bilo bi ukinuto trenutno ograničenje državnim entitetima da postanu vlasnici mediji i nosioci medijskih dozvola“, navodi se u tekstu.

Podseća se da je grupa opozicionih stranaka u saopštenju u ponedeljak osudila predložene zakone, nazvavši nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima „prvim otvoreno revizionističkim zakonom koji vraća državno vlasništvo u medije i kosi se sa savremenim evropskim standardima.

„U saopštenju se navodi da će taj zakon pretvoriti državni Telekom u ‘centar buduće propagandne mašinerije državnih medija'“, piše u tekstu.

Navodi se i da su do sada srpske vlasti ignorisale kritike na račun izmena ovih zakona, jer traže način da „zacementiraju svoju kontrolu medija pred vanredne izbore u decembru“.

„Srpska zloupotreba medijskog vlasništva našla se nedavno na naslovnim stranam, pošto je Kosovo zabranilo sportskim kanalima Arena sport, koji su u vlasništvu Telekoma, da emituju video poruku koja glorifikuje nedavne napade srpskih paravojnika na Kosovu, u kojima je ubijen jedan policajac“, navodi se u tekstu.

Ukazuje se i da je Telekomovo vlasništvo nad Arenom sport nelegalno prema tekućem srpskom zakonu.

„Međutim, to će se promeniti ako predloženi zakoni budu usvojeni, otvarajući put novim državnim medijima“, navodi se i dodaje, citirajući N1, da je „početkom oktobra, United media, koja je vlasnik nekih od poslednjih preostalih nezavisnih informativnih kanala u Srbiji, podneli su tužbu protiv Telekoma tražeći da „budu povučene sve dozvole za emitovanje programa koje su izdate u suprotnosti sa zakonom“.

Navodi se i da u skladu sa evropskim zakonodavstvom, nije nelegalno da država ima medije, ali je retkost da države imaju u vlasništvu pružaoce medijskih usluga.

„U kontekstu Srbije, državno mešanje u medije postalo je uobičajeno rašireno, a sloboda medija rapidno opada, prema međunarodnim posmatračima. U izveštaju Reportera bez granica o slobodim štampe u svetu za 2023. godina, Srbija je doživela najveći pad u regionu EU i Balkana, pavši za 12 mesta“, ukazuje se u tekstu.

U izveštaju Evropskog parlamenta za 2023. za Srbiju ističe se da vladajuća većina potkopava slobodu medije, dok je istovremeno zemlja postala „sigurna luka“ za ruske kompanije koje šire dezinformacije, uključujući i Russia Today.

U istom izveštaju izražava se zabrinutost zbog toga što država finansira Telekom, što, kako se navodi, „daje toj kompaniji nefer konkurentsku prednost i doprinosi opadanju nezavisnih medija u Srbiji“.

Posmatrači EU pomno prate pokušaj primene predloženih nacrta zakona, posebno što su u suprotnosti sa „Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji“.

Strategiju su usaglasili vlada i predstavnici medijskih organizacija i civilnog društva, a podržala je EU 2020.

Organizacije koje se zalažu za slobodu medija ne mogu biti jasnije u tome da je ovo korak nazad za Srbiju.

U saopštenju – koordinisanom od strane Media Freedom Rapid Response (MFRR), evropskog mehanizma koji prati, nadgleda i reaguje na kršenje slobode štampe i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima – upozorava se da „novi zakoni potkopavaju nacionalno i međunarodno poverenje u medijsku strategiju i postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti vlade unapređenju slobode i pluralizma medija u okviru njenog potencijalnog pristupanja Evropskoj uniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare