Euro Litijum Balkan: Privremeno smo obustavili radove, bezbednost je prioritet

Vesti 07. dec 202214:393 komentara
Izvor: N1

Na upit N1 da predstavnici Euro Litijuma Balkan prokomentarišu najnovije rešenje Ministarstva rudarstva i energetike o zabrani produžetka istražnih geoloških radnji ove kanadske kompanije na prostoru Valjevo sever, stigao je odgovor.

Pročitajte još

Odgovor kompanije Euro Litijum Balkan prenosimo u celosti:

„Ministarstvo rudarstva i energetike nije donelo odluku o zabrani geoloških istraživanja, već je postupilo prema Zakonu i nije odobrilo produžetak istražnih radova na istražnom prostoru Valjevo Sever. Preduzeće Euro Litijum Balkan je, u odgovarajućem roku pred predaju zahteva za produžetak, obavilo sve tehničke pripreme i administrativne preduslove za nastavak radova i izvršenje predviđenih, obaveznih 75 odsto radova. U tom trenutku, preduzeće ELB je imalo izvršenih 61 odsto radova, a za ispunjenje uslova za produžetak istraživanja je nedostajao završetak radova na jednoj od već pripremljenih lokacija, odnosno oko sedam dana posla. Međutim, zbog protesta i nedvosmislenih pretnji nekoliko neformalnih organizacija i pojedinaca, a isključivo radi očuvanja bezbednosti zaposlenih, naših podizvođača, kao i meštana koji su nam parcele u skladu sa Ugovorima i iznajmili, odlučili smo da privremeno obustavimo radove. Iako svesni činjenice da smo privremenim obustavljanjem doveli u pitanje pozitivnu odluku MInistarstva, nama je kao odgovornom preduzeću, važnije je bilo da se očuva bezbednost“, stoji u odgovoru kompanije ELB i navodi se da se nisu obraćali Upravnom sudu povodom ove odluke, jer je donesena u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Na pitanje N1 znači li to da, kada se ispune administrativne preduslovi za nastavak radova i izvršenje predviđenih 75 odsto radova, će se ponovo obratiti resornom ministarstvu, kako bi dobili dozvolu o produžetku radova na prostoru Valjevo sever, kažu da je projekat predat u predviđenom roku.

„Shodno zakonu o rudarstvu i geologiji, ELB je predao projekat u predviđenom roku, odnosno, u prvoj polovini maja ove godine, koji je sadržao dole pomenuti obim ispunjenih istražnih radova“, navedeno je u odgovoru kanadske kompanije Euro Litijum Balkan.

Komentari

Vaš komentar