Europa Nostra: Ne može odluka o gondoli da se donosi na osnovu snova predsednika

Vesti 17. feb 202114:39 > 15:37 9 komentara
sneška kvadlih mihajlović europa nostra
Izvor: N1

Generalna sekretarka organizacije Europa Nostra Sneška Kvadvlih Mihailović ističe da je projekat izgradnje beogradske gondole, koja bi povezivala kalemegdansku tvrđavu i Park Ušće na novobeogradskoj strani mimo zakona, mišljenja stručnjaka i građana i da bi nadležne institucije trebalo ozbiljno da preispitaju ceo projekat, naročito imajući u vidu "da radovi još nisu počeli, sve se može još promeniti, građevinska dozvola za čitav projekat nije izdata, već samo za privremene radove". Dodaje i da se "odluka o izgradnji takve jedne ogromne skalamerije na tako dragocenom istorijskom lokalitetu ne može nigde donositi na osnovu ličnih snova i želja predsednika Republike".

Ona podseća da se Beogradska tvrđava prošle godine nažalost našla na listi sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, koju Europa Nostra pravi u saradnji sa Evropskom investicionom bankom.

Povezane vesti

„Svi znaju zašto se Beogradska tvrđava našla na toj listi, a to je zbog predloga Vlade Srbije i Grada Beograda da se izgradi gondola, tzv. kabinska žičara… Došlo je do vrlo široke mobilizacije stručne javnosti i društvene zajednice protiv ovog predloga koji je pokrenut mimo zakona, mimo stručnjaka i građana, i s obzirom na takvu mobilizaciju naš ogranak u Srbiji nominovao je Tvrđavu za takvu listu i jednostavno jednoglasno je odlučeno da taj projekat gondole ozbiljno ugrožava autentičnost i integritet Beogradske tvrđave, koja je od najvećeg značaja za kulturnu baštinu Srbije, ali i dragoceni dragulj u riznici zajedničke evropske baštine“, ističe Kvadvlih Mihailović u N1 Studio Live.

Podseća da se Beogradska tvrđava nalazi na tzv. tentativnoj listi Uneska i dodaje da upisom na listu Europa Nostra, ta panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „želi na konstruktivan način da doprinese da se osigura puna zaštita Tvrđave, uz saradnju sa stručnom javnošču i nadležnim institucijama“.

Na pitanje kako komentariše izjavu savetnice za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Suzane Vasiljević da će sigurno biti izgrađena gondola jer „zna čoveka“, ona kaže da je to „naravno iznenađuje, kao i sav ozbiljan i odgovoran svet i u Srbiji i u Evropi“.

„Postoje zakoni i institucije za zaštitu kulturne baštine, postoje procedure. Odluka o izgradnji takve jedne ogromne skalamerije na tako dragocenom istorijskom lokalitetu ne može se nigde donositi na osnovu ličnih snova i želja predsednika Republike. Pitam se da li tu izjavu treba ozbiljno shvatiti“, navodi Kvadvlih Mihailović.

Ona poziva na fokusiranje na postojeće zakone, vladavinu prava i institucije „koje treba da donesu ispravne odluke po ovom pitanju“.

Smene u Zavodu za zaštitu spomenika – uznemirujuća vest

Na pitanje da li je upoznata sa smenama u Zavodu za zaštitu spomenika, ona kaže da jeste i da je to uznemirujuća vest, „jer se radi o veoma stručnim ljudim, izdali su dosta kritičko saopštenje na zahtev ministarstva, dakle, nisu samoinicijativno“.

„Oni su proučili ceo dosije (o izgradnji gondole), i došli su do zaključka da procedure i zakoni nisu poštovani… Njihova je funkcija da ne dozvole da se prave kapitalni projekti tamo gde ne bi smeli“, ukazuje generalna sekretarka Europa Nostra.

Dodaje da bi institucije trebalo da ozbiljno preispitaju ceo projekat, jer „još radovi nisu počeli, sve se može još promeniti, građevinska dozvola za čitav projekat nije izdata, samo za privremene radove… Postoje samo kompjuterski crteži.“

Smatra i da Ustavni sud treba da se oglasi po ovom pitanju, kao i da Plan detaljne regulacije nije u skladu sa zakonom koji kaže da se na tom lokalitetu ne može graditi.

Na pitanje kako gleda na odnos Srbije prema kulturnoj baštini, navodi da je „situacija paradoksalna, jer s jedne strane često čujemo da je kulturna baština veliki resurs Srbije, što je istina, ali se prema njemu treba odnositi sa velikim poštovanjem, a ne jeftino ga eksploatisati“.

„Jednostavno, odnos prema upravljanju kulturnom baštinom mora da se postavi u dugoročniji plan i plan zelenog razvoja, kao što je to u Evropi“, kaže ona.

Dodaje da odnos Srbije prema kulturnoj baštini svedoči i o slabosti tog sistema, kao i da je potrebno da se sistemski ojača Zavod za zaštitu spomenika, „jer ima i stručnjaka i znanja“.

„Na neki način se neprimereno koriste budžetska sredstva. Gondola će se finanasirati iz republičkog i gradskog budžeta i koštaće 15 miliona evra, a verovatno će to na kraju biti više. Godišnji budžet za spomenike kulture iznosi manje od milion evra. Umesto da uložite u uređenje Beogradske tvrđave kako bi ušla na Uneskovu listu, vi hoćete da pravite gondolu“, poručuje generalna sekretarka Europa Nostra Sneška Kvadvlih Mihailović.

Pogledajte emisiju N1 Studio Live:

Komentari (9)

Vidi sve komentare