Eurostat: Građani Srbije internet koriste najviše za vesti, najmanje za igrice

Vesti 26. avg 202114:153 komentara
Telefon, mobilni telefon, društvene mreže, fotografija, leto, aplikacija,
Shutterstock

Građani Srbije su tokom 2020. godine internet najviše koristili za čitanje vesti, a najmanje za onlajn igrice, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavila evropska agencija za statistiku Eurostat.

Pročitajte još:

Među ispitanicima starosti od 16 do 74 godine koji su koristili internet tokom tri meseca pre istraživanja, 74 odsto je čitalo onlajn vesti i časopise, 70 odsto je gledalo televiziju i video sadržaje preko striming servisa, 44 odsto je slušalo muziku a 21 odsto je igralo ili skidalo igrice.

Iako mladi u proseku više koriste internet u kulturne svrhe, procenat onih koji onlajn čitaju vesti i časopise u Srbiji je za 20 odsto veći među starijom populacijom.

Istraživanje je pokazalo i da žene u Srbiji češće posećuju informativne portale od muškaraca.

U Evropskoj uniji je takođe najveći procenat stanovnika koristilo internet za čitanje vesti i onlajn časopisa (75 odsto) i za gledanje televizije i video sadržaja preko striming servisa (74 odsto).

Manje je onih koji su onlajn slušali muziku (61 odsto) ili igrali igrice (34 odsto).

Čitanje vesti i časopisa bila je najčešća kulturna aktivnost na internetu u 15 članica EU. U Finskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Estoniji internet je u te svrhe koristilo najmanje 90 odsto korisnika interneta.

Taj procenat je najmanji u Rumuniji (48 odsto) i Bugarskoj (58 odsto).

U Holandiji i na Kipru je najveći procenat korisnika interneta koji su gledali onlajn televizijske i video sadržaje (95 odsto), a posle njih su Finci i Maltežani (93 odsto).

Internet u te svrhe najmanje su koristili Rumuni (37 odsto) i Bugari (44 odsto).

Onlajn igrice takodje su najpopularnije u Holandiji, gde je 56 odsto ispitanika preko interneta igralo ili skidalo igrice. Na drugom mestu su Malta i Danska (47 odsto), dok je taj procenat u Bugarskoj i Poljskoj ispod 20 odsto.

U Finskoj i Danskoj je najveći procenat korisnika interneta koji su slušali muziku onlajn ili je skidali preko interneta (77 odsto), a najmanji je u Rumuniji (44 odsto).

Istraživanje je pokazalo da internet u kulturne svrhe više koriste visoko obrazovani, posebno za čitanje vesti, oni sa većim primanjima, kao i stanovnici gradova.

U većini zemalja obuhvaćenih istraživanjem internet u kulturne svrhe više koriste muškarci nego žene.

Pristup internetu je 2020. godine imalo 91 odsto domaćinstava u EU, 10 odsto više nego 2015. Najveća pokrivenost je u Holandiji (97 odsto), a najmanja u Bugarskoj (79 odsto).

U Srbiji je procenat domaćinstava sa pristupom internetu za pet godina povećan sa 64 na 81 odsto.

Komentari

Vaš komentar