Evropa Nostra Srbija poziva vlast da organizuje javnu raspravu o Starom mostu

Vesti 25. nov 202211:30 7 komentara
N1

Povodom najave rušenja Starog savskog mosta u Beogradu, udruženje Evropa Nostra Srbija je pozvao donosioce odluka u Vladi Srbije i Gradu Beogradu "da u najskorijem roku organizuju javnu raspravu u kojoj će saslušati predloge struke i građana Beograda" o mogućim načinima rešavanja rekonstrukcije koji će sačuvati njegovo istorijsko mesto u vizuri grada".

„Građanima su potrebni odgovori koji će uvažiti njihove potrebe kao korisnika javnog prostora, u cilju adekvatnog rešenja pitanje saobraćaja i očuvanja ovog prepoznatljivog simbola grada Beograda. Pozivamo se na Zakon o kulturnom nasledju Srbije koji definiše nasledje kao skup resursa ‘nasledjenih iz prošlosti, prepoznatih kao odraz i izraz neprekidno evoluirajućih vrednosti, uverenja, znanja i tradicija, nastalih interakcijom čoveka i prostora tokom vremena“, navodi se u saopštenju.

Evropa Nostra Srbija, koja je članica Europa Nostra – evropske mreže organizacija civilnog društva za zaštitu kulture i prirodne baštine, sa sedištem u Hagu i Briselu, navodi da „Okvirna konvencija o vrednosti kulturnog nasledja za društvo (Faro konvencija) koju je Srbija ratifikovala pre više od decenije, obavezuje donosioce odluka na svim nivoima“.

Oni se tom konvencijom, kako je ukazano, obavezuju „da uključe, a ne da antagonizuju društvenu zajednicu u pitanjima vezanim za korišćenje i vrednovanje kulturnog nasleđa i neophodnoj mobilizaciji za borbu protiv klimatskih promena“.

„Apelujemo na sve nadležne institucije da u slučaju Starog savskog mosta ali i u svim budućim velikim investicionim planovima koji prete da naruše sponu izmedju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Beograda, prihvate nove principe i novu viziju razvoja Beograda. Pored toga što je Stari savski most mesto sećanja koje povezuje antifašističku i slobodarsku prošlost Beograda sa novim generacijama, on treba da postane i simbolično mesto za dijalog o novoj viziji našeg glavnog grada zasnovanoj na poštovanju kulturnog nasleđa, estetici, pristupačnosti, održivosti i participaciji svih delova društva“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare