Evroparlamentarci odlaze zadovoljni, „samo“ još da se dogovoreno primeni

Vesti 29. jan 202219:28 komentara

Dva meseca pred izbore završila se druga faza međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uz posrednike iz Evropskog parlamenta. Na kraju posete Beogradu evroposlanik Vladimir Bilčik ocenio je da pozitivnih pomaka ima, ali i kašnjenja u primeni dogovorenih mera. Vlast uverava da će već sledeće nedelje sve dogovoreno biti usvojeno.

Posle dve godine međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima, posrednici u tim razgovorima, jedan od posrednika, evroposlanik Vladimir Bilčik kaže da „pomak postoji“ i da „ima pozitivnih promena“, dok njegova koleginica Tanja Fajon poručuje da je zadovoljna ishodom i da je „politika stvar kompromisa“.

POVEZANE VESTI:

Kompromisom je, u ovoj drugoj fazi razgovora, krajem prošle godine formirano Privremeno nadzorno telo za medije. Rad tog tela posrednici u dijalogu ističu kao prvu, ključnu, tačku pozitivnih promena.

„Nema dileme da ovo telo sada radi i bitno je da dobije na važnosti da dobije pažnju javnosti kao što i zaslužuje“, kaže Bilčik.

I da novinari, svi mediji, budu otvoreni za sve političke aktere i sve strane u izbornom procesu, dodaje član delegacije Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn

„A, sa druge strane bitno je da političari ne biraju ‘njihove’ medije – ja govorim samo za ove, drugi govore samo za one druge – tako da građani Srbije mogu da dobiju zaista široku sliku o idejama, programima i osobama“, ukazuje on.

Uz promene u nadzoru medija, ističu evroparlamentarci kao važne i promene u sastavu Republičke izborne komisije, u kojoj sada ima i opozicije.

Tanja Fajon poziva vlast da sve koji će kontrolisti izborni proces za to pripremi i obuči, a ostalim političkim strankama savetuje da mobilišu i pripreme svoje kontrolore.

„Želim da vidim slobodne, fer i poštene izbore. Cela evropska i međunarodna zajednica će pratiti ove izbore, to je test, još jedan test zrelosti Srbije“,

Iznad svega, važno je, podvlači Vladimir Bilčik, da se sve dogovoreno primeni i da se usvoje izborni zakoni.

„Žao nam je što vidimo da već postoji kašnjenje u primeni 16 mera koje smo dogovorili i naša ključna poruka je da je izuzetno važno da se sve dogovorene obaveze u potpunosti ispune“, poručuje Bilčik.

Vučić prihvatio žreb za predsedničke izbore

aleksandar vučić n1
N1

Biće, i to već sledeće nedelje, obećava predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji u dijalogu nije ni učestvovao, ali je očigledno za neke odluke bio pitan.

„Sve preporuke koje su donete, sve preporuke koje su prihvaćene, sve će biti izglasano u Narodnoj Skupštini Republike Srbije“, uverava Vučić.

Tražili su još učesnici dijaloga, i onog sa posrednicima i bez njih, a na sastanku kontrolnog tela za sprovođenje dogovora dijaloga, da se o redosledu kandidata na listi za predsedničke izbore odlučuje žrebom.

Vlast je nameravala da ga ne bude, ali predsednik parlamenta Ivica Dačić najavljuje da će biti žreba za predsedničke izbore.

A vlast je planirala da se ta lista uskladi sa onom za parlamentarne i lokalne izbore.

„Predsednik Vučić je odustao od toga, iako su svi mislili da će on i njegova stranka kao najveća insistirati na tome“, kazao je Dačić, a Vučić se nadovezao: „Prihvatio sam da idemo na žreb, evo nećemo da imamo prednost.“

Nadaju se evroposlanici da će tako biti i u kampanji i da će Srbija dobiti višestranačku Skupštinu. Njihova misija se, međutim, ovde ne završava. Nastaviće kažu da prate stanje u Srbiji i posle izbora. Kako bi se posvetila izborima u svojoj zemlji, slovenačka političarka Fajon svoju misiju ovde je završila. Svima se zahvalila, a Srbiji poručila: „Sretno na izborima!“