Evroparlamentarci stižu na novu rundu dijaloga, usput će podsetiti i na sankcije

Vesti 18. jan 202319:28 10 komentara

Sledeće nedelje u Beograd dolazi delegacija evroparlamentaraca na treću rundu međustranačkog dijaloga, koji bi trebalo da unapredi funkcionisanje skupštine. Nije isključeno ni da će se vršiti izvestan pritisak na zvanični Beograd da uvede sankcije Rusiji. Odgovarajuću rezolcuiju, da Beograd mora da uskladi svoju spolju politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, usvojio je Evropski parlament, uz poziv Evropskoj uniji da zaustavi dalje evrointegracije Srbije dok se to ne desi.

Rezolucija kojom Evropski parlament zahteva da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evopske unije je neobavezjuća, ali je jasna signal i više puta ponovljena poruka Beogradu. Matjaž Nemec, poslanik Evropskoj parlamenta, za N1 kaže da Brisel više nema strpljenja.

„Od Srbije se traži, ako srpska politika još želi biti deo Evropske unije, da razmišlja kao 27 zemalja“, poručuje Nemec.

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su, takođe neobavezujući, poziv da se protiv komesara za proširenje Olivera Varheljija otvori istraga. Već duže vreme se govori o tome da on nije nepristrasan, te da zagovara pristupanje Srbije, uprkos tome što je Beograd u nekim pitanjima čak nazadovao. Jedna od ključni stavki za dalje evrointegracije, mimo sankcija Rusiji i dijaloga sa Prištinom, je i vladavina prava i funkcionisanje institucija demokratije. Sledeće nedelje počinje treća runda dijlaoga vlasti i opozcije sa posredništvom evroparlaentaraca. U septembru je delegacija već razgovarala sa parlamentarnim strankama – izuzev sa evroskepticima poput Dveri i Zavetnika.

„Sa njima ne, sa svima koji su hteli da razgovaraju sa mnom, sa onima koji žele da imaju dijalog između njih. I to mislim da je većina partija u Skupštini“, kaže Nemec.

Činjenica da Srbija čeka da pritisak postane nepodnošljiv pre nego što uskladi spoljnu politiku i da Brisel gubi strpljenje može uticati i na tok međustranačkog dijaloga u kome posreduju evroparlamentarci.

„Mislim da naša Vlada zato što se nije usaglasila sa tom pozicijom i da to pravi jedan ogroman problem u Evropskoj uniji i na samom Zapadu, da će biti primorana da u ovom procesu bude malo više konstruktivna. Da li će to i da se desi, ne znam, to ćemo morati da vidimo“, rekao je poslanik PSG Natan Albahari.

Prethodne dve runde međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije nisu dale očekivane rezultate. No ipak su skoro sve stranke učestvovale u izborima, što je, ipak, dalo donekle šarenolik parlament. Time problemi nisu rešeni.

Najavljeno je da će tema dijaloga, pre svega, biti funkcionisanje Skupštine.

„Svakako da je osnova i suština toga da Skupština Srbije mesto koje je alergično na pluralizam i alergično na dijalog. I da zapravo vladajuća većina, a pre svega predsednik Skupštine kao najodgovorniji nekako gleda da suzbije dijalog i razgovor“, smatra Pavle Dimitrijević iz Crte.

Koliki će biti realni dometi treće runde međustranačkog dijaloga i da li su svi u parlamentu voljni da razgovaraju jedni sa drugima i sa evroparlamentarcima? Evropski poslanik Nemec želi da bude optimista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare