Kol centri iz Srbije prodavali lažne kriptovalute, oglasili se Evropol i MUP

Vesti 12. jan 202317:44 > 18:24 27 komentara
MUP

Evropol je saopštio da su policije i pravosudni organi iz Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, pokrenuli istragu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima. Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih grupa koje deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Europol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, saopštila je ova organizacija.

„U okviru akcije je uhapšeno 15 lica, 14 u Srbiji i jedno u Nemačkoj. Ispitano je 261 lice, od kojih su protiv nekih pokrenuti postupci, (42 u Bugarskoj, dva na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji). Pretražene su 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, 15 u Srbiji) uključujući četiri kol centra i 11 kancelarija Srbiji, dve kancelarije na Kipru, dve kompanije i tri kancelarije u Bugarskoj.

Pročitajte još:

Zaplene obuhvataju tri hardvera sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila, elektronsku opremu i rezervne kopije podataka, kao i dokumentaciju, stoji u saopštenju.

„Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali osumnjičeni, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja dovode do navodno unosnog profita za investitore su ih zatim ubedila da izvrše transfere većih iznosa“, navode iz Evropola.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta nemačkim žrtvama veća od dva miliona evra, a žrtava ima i u drugim zemljama poput Švajcarske, Australije i Kanade. Istraga sugeriše da je broj neprijavljenih slučajeva verovatno mnogo veći. To bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra.

Evropol podržava ovu istragu od juna 2022. nakon prvobitnog zahteva Nemačke. Tokom istrage, Europol je omogućio razmenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti. Tokom akcionog dana, Evropol je rasporedio dva stručnjaka u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola kako bi pružili tragove istražiteljima na terenu. Stručnjaci su takođe pružili tehničku ekspertizu kako bi omogućili ekstrakciju informacija sa mobilnih uređaja i IT infrastrukture.

Na dan akcije, Evrodžast je bio domaćin koordinacionog centra za olakšavanje razmene informacija i podrške saradnji između uključenih organa tokom operativnih aktivnosti.

Nakon Evropola, oglasio se i MUP Srbije saopštenjem u kom se navodi da je 14 osoba uhapšeno pod sumnjom na udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevare i pranja novca.

MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije
MUP Srbije

„Sumnja se da su uhapšeni oštećenima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama na pomenutim platformama i da su za to koristili savremene tehnologije, poput programa ‘Voice spin’“, navodi se u saopštenju.

Na taj način oni su, kako se sumnja, omogućili da se lažno predstave podaci na fiktivnim platformama kako bi korisnici bili dovedeni u zabludu da je reč o legalnoj trgovini, iako do trgovine nije ni dolazilo.

Od osumnjičenih su privremeno oduzeta tri kripto novčanika, dva stana, tri automobila, informatička oprema, kao i 42.150 evra i 95.000 dinara.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare