Evroposlanici možda u junu u Beogradu, u opoziciji još „živi“ ideja predizbora

Vesti 07. maj 202119:24 > 19:26

Evroposlanici koji učestvuju u međustranačkom političkom dijalogu u Srbiji razgovarali su sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem. Razmenjene su platforme, pošto Dačić nije bio upoznat sa predlozima i zahtevima dela opozicije koji prihvata da razgovara samo sa evropskom četvorkom, a četvorka, pak, nije bila upoznata sa predlozima drugog dela opozicije koji ne želi evropsko posredovanje u dijalogu. U međuvremenu, neke opozicione partije predlažu kolegama predizbore unutar opozicije, kako bi se videlo ko su najbolji kandidati.

Negoduje Ivica Dačić zbog toga što deo opozicije evroposlanike naziva posrednicima. Nisu oni posrednici, oni samo pomažu u političkom dijalogu, naglašava predsednik Skupštine.

„A ono što je paradoks, zatražio sam da mi pošalju platforme (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića što je, inače, jedan potpuni paradoks, jer nama nisu poslate te platforme već su predstavljene Evropskom parlamentu“, naveo je Dačić.

Bili posrednici ili pomagači, evropska četvorka – (Vladimir) Bilčik, (Tanja) Fajon, (Knut) Flekenštajn i (Eduard) Kukan ostaju u centru pažnje. Sledeće nedelje će video konferencije imati sa premijerkom Anom Brnabić i šefom Vladine radne grupe za sprovođenje preporuka OEBS-a za poboljšanje izbornog procesa Dejanom Đurđevićem.

„Probaće da naprave određenu agendu sa namerom da se vidimo uživo u Beogradu u junu“, preneo je Dačić.

Povezano:

Čekajući jun, opozicija pokušava da ustanovi i koji je najbolji put za pronalaženje najboljih kandidata za predstojeće izbore.

Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića predlaže predizbore unutar opozicije. „Da napravimo jednu utakmicu u okviru svih nas. Recept postoji, naše komšije iz Budimpešte su to uradile. Pa da vidimo ko su dobri kandidati za gradonačelnike, šta nude i šta o tome misle građani“, navodi Zelenović.

Sa takvom idejom Narodna stranka nije saglasna. Miroslav Aleksić iz te stranke odgovara da opozicija ne bi trebalo da se bavi unutrašnjim borbama.

„Mi imamo situaciju gde nam gori kuća, u kojoj grupa prevaranata upravlja Srbijom, i ne možemo da se sada igramo i biramo između sebe ko će da bude ne znam šta, nego da se borimo protiv njih“, ističe Aleksić.

Zelenović je, ipak, pozvao kolege iz Narodne i drugih opozicionih stranaka da još jednom razmisle o predlogu koji je izneo.