Evroposlanici: Ovo je radni dokument za diskusiju, a ne politički sporazum

Vesti 08. sep 202122:08 > 22:0936 komentara
Izvor: N1

Posle negativnih reakcija dela opozicije, ali i Srpske napredne stranke, posrednici u Međustranačkom dijalogu, Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši poslanici u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, obratili su se pisanim saopštenjem.

U pismu, posrednici napominju da je radni dokument koji je 7. septembra distribuiran učesnicima Međupartijskog dijaloga u Srbiji u suštini dokument za diskusiju za sleći sastanak koji je planiran za 17. i 18. septembar u Beogradu, prenosi portal Juropijan Vestern Balkans (EWB).

Kako su naveli, svrhva ovakvog dokuemnta je da pokuša da fokusira debatu na dve ključne oblasti: medije i izborne uslove i ukaže na moguće opcije za rešenja.

„Kao što smo jasno rekli ranije, radni dokument nije isto što i politički sporazum. Ovaj dokument pruža moguće orijentacije učesnicima Međustranačkog dijaloga. Ni više ni manje. Međutim, na samim učesnicima dijaloga je da pronađu međusobni dogovor“, stoji u pismu evroposlanika.

“Naša uloga je da pomažemo i pomažemo na putu ka postizanju takvog sporazuma. Želimo najbolje za Srbiju i nismo ovde da namećemo neke posebne stavove ili unapred pripremljena rešenja “, podvukli su posrednici iz Evropskog parlamenta.

Posrednici Evropskog parlamenta naglasili su da su otvoreni za raspravu o svim predlozima i konkretnim sugestijama, koje mogu doprineti boljim uslovima za političku konkurenciju u Srbiji uoči sledećih izbora. Cilj je imati smislene, konstruktivne diskusije orijentisane na rezultate, ako je moguće, postići politički dogovor.

Komentari

Vaš komentar