Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija

Vesti 03. okt 202320:57 95 komentara

Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.

Državni sekretar Španije za pitanja Evropske unije Paskval Navaro Rios pozvao je ponovo, u ime EU, da se prekinu neprijateljstva između Srbije i Kosova, a nedavni napad u selu Banjska je oštro osudio i zatražio privođenje odgovornih pravdi.

Savet je zabrinut jer nedostaje napor obe strane da se smanje napetosti na severu i EU je spremna da preduzme odgovarajuće mere, u slučaju da se ne postigne napredak u dijalogu, uključujući i održavanje prevremenih lokalnih izbora na Kosovu, rekao je Rios.

Deeskalacija i povratak na dijalog je ključan, zaključio je on.

Evropski komesar za upravljanjem krizama Janez Lenarčič istakao je da su se teško naoružani pojedinci, usred operacije krijumčarenja oružja, sukobili sa kosovskom policijom.

Poginuo je jedan kosovski policajac, trojica su ranjena, a tri osobe su ubijene u razmeni paljbe, naveo je on i istakao da su neki od ranjenih Srba dobili pomoć u Novom Pazaru.

Ta operacija je bez presedana, količina oružja koja je zaplenjena je ogromna i to nam izaziva zabrinutost, jer je situacija na severu Kosova izuzetno ozbiljna, kazao je Lenarčič i pozvao Srbiju na saradnju kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja.

Kosovo i Srbija treba da se uzdrže od aktivnosti koje bi mogle dovesti do eskalacije, rekao je on i dodao da EU zabrinjava retorika iz Beograda ovim povodom, kao i proglašavanje dana žalosti.

Jasno je i da ta operacija pokazuje da se pojačava vojno prisustvo, i to sve posle poziva na deeskalaciju napetosti. Brza deelskalcija je hitnija nego ikada, počinitelje treba privesti pravdi i taj napad ne sme biti opravdanje da se odustane od dijaloga o normalizaciji, rekao je Lenarčič.

On je izneo zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga na jugu Srbije, uoči lokalnih izbora na severu Kosova i poručio da Kosovo treba konstruktivno da sarađuje.

Došli smo do ključnog raskršća u dijalogu i obe strane treba da uđu u dijalog i da normalizuju odnose. Obaveze su i dalje obavezujuće, poručio je evropski komesar.

Lenarčič je istakao da je runda dijaloga 14. septembra pokazala da nijedna od strana nije spremna da se stvarno obaveže na normalizaciju, uprkos intentivnim naporima, i da obe strane krše svoje obaveze.

Želim da podsetim obe strane da njihov put u EU ide preko dijaloga i normalizacije i da će svaka dalja eskalacija imati loš učinak na taj proces, ali i na stabilnost regiona, zaključio je Lenarčič.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik je ukazao da stanje na terenu ozbiljno eskalira, jer se u proteklih 10 godina nije videlo takvo nasilje.

Treba nam prava istraga i privođenje odgovornih pravdi, a obe strane snose odgovornost da se vrate dijalogu što je pre moguće, rekao je Bilčik, koji je dodao da treba jasno reći i da je povratkom Aljbina Kurtija na vlast dijalog otežan i da stoji, umesto da napreduje.

Odgovornost Beograda je da nam iznese prave činjenice. Ne treba nam površno dodeljivanje krivice, već stabilizacija Balkana. To je ono što smeta Putinovoj Rusiji, ocenio je Bilčik.

Nema kompromisa sa nasiljem i nema rezultata silom, jedino rešenje je povratak dijalogu, istakao je on.

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula istakao je da je ovaj napad dokaz kontinuiranih tenzija, koje su stalno na rubu eskalacije i predložio mogućnost da se prestane sa finansiranje infrastrukturnih projekata.

Pojedini poslanici ocenili su da je sramota da EU saznaje od SAD da Srbija gomila vojsku na jugu Srbije, kao i to što je Lenarčič umesto visokog predstavnika Đosepa Borelja i Miroslava Lajčaka pred poslanicima.

Neki od njih su predložili i da Lajčak razmisli da podnese ostavku, jer nema nikakvih rezultata.

Evropska poslanica i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon naglasila je da se mir ne može uzimati kao nešto zagaratovano na Zapadnom Balkanu, navodeći da je pucanj u albanskog policajca pucanj u mir, normalan život i sigurnost na Kosovu.

Učestvovanje Milana Radoičića je više nego očigledno i Srbija mora da učestvuje u istrazi i pronađe odgovornosti, a smesta treba da povuče vojsku sa granice sa Kosovom, rekla je Fon Kramon, koja je pozdravila jačanje jedinica Kfora.

Brojni poslanici kritikovali su predsednika Srbije Aleksnadra Vučića, navodeći da je ugrozio mir i stabilnost „pristiskanjem dugmeta“ za eskalaciju, igrajući se vatrom, a optuživali ga da radi isto što i Slobodan Milošević početkom devedesetih, odnosno Vladimir Putin sa anekcijom Krima.

Mi treba da pokažemo odlučnost, šta nas sprečava da uvedemo kaznene mere protiv Srbije, poručili su poslanici, tražeći od Evropske komisije i Saveta EU da nešto preduzmu.

Retki poslanici u Evropskom parlamentu istakli su da nema smisla da se Kosovo integriše u EU jer nije nezavisna država, da je potrebno formirati Zajednicu srpskih opština i podržati niz međunarodnih konvencija koji garantuje poseban status manjinskih zajednica.

Poslanici iz Hrvatske ukazivali su da, ako se utvrdi da je srpska vlast stajala iza ovog napada, EU je mora jasno sankcionisati, kako ne bi destabilizovala ceo region.

Akcija ove srpske terorističke grupe i metoda napada neodoljivo podseća na akcije četničkih grupa na početku agresije na Hrvatsku, rekao je jedan od njih, ali je bilo i stavova da treba jasno reći da su česte provokacije sa kojima se nosi srpska manjina na Kosovu, što govori o neophodnosi povratka dijalogu o normalizaciji.

Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare