Evroposlanik Fidesa: Izveštaj Evropskog parlamenta je nepravedan prema Srbiji

Vesti 28. apr 202310:03 13 komentara
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Shutterstock

Poslanik Fidesa u Evropskom parlamentu, poreklom iz Vojvodine, Andor Deli, izjavio je da je izveštaj Evropskog parlamenta nepravedan prema Srbiji i njenim građanima i da "Evropski parlament nastavlja da razmišlja u duhu uslovljavanja".

On je za Panon RTV rekao da se u dokumentu, između ostalog, skreće pažnja na činjenicu da Srbija i dalje nije uskladila svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, odnosno nije uvela sankcije Rusiji.

Pročitajte još

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta je sa 43 glasa za, šest glasova protiv i pet uzdržanih, usvojio izveštaj o Srbiji.

On je istakao da poslanici koalicije Fides-HDNP iz Mađarske u Evropskom parlamentu nisu prihvatili taj izveštaj EP o Srbiji.

„Evropski parlament i dalje razmišlja u kategorijama uslovljavanja, a dostupnost raznim finansijskim izvorima prvenstveno se uslovljava odnosom Srbije prema sankcijama Rusiji. Takvo uslovljavanje zaista nije u funkciji ubrzavanja procesa proširenja, niti smanjenja nepoverenja prema Evropskoj uniji, koje je prisutno već nekoliko godina unazad“, ocenio je Deli.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament je pokrenuo niz dešavanja koji ne idu u dobrom pravcu i pokazuju namerno narušavanje partnerskih odnosa sa Srbijom i da napredovanje Srbije u pojedinim oblastima nije vrednovano na odgovarajući način.

„Teško je pronaći nešto pozitivno u izveštaju. Ni kod onih oblasti gde je Srbija nedvosmisleno pokazala napredak, na primer u oblasti reforme pravosuđa, gde je došlo do ustavnih promena, i prihvatanja seta pravosudnih zakona. To u izveštaju nije tretirano na odgovarajući način i to je bio drugi element koji nas je ubedio da odbijemo ovaj izveštaj jer jednostavno, tekst je potpuno politički usmeren“, smatra Deli.

On je podsetio i da odluke i izveštaji Evropskog parlamenta nemaju obavezujuću snagu.

„To je neka vrsta izražavanja stavova, ali je isto tako i politička poruka jedne od odlučujućih institucija Evropske unije prema Srbiji i to ne samo prema vlastima, već jednako poruka upućena i prema građanima“, zaključio je Deli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare