Evroposlanik Grošelj: Srbija može da odigra važnu ulogu u rešavanju krize u BiH

Vesti 21. feb 202214:16 > 14:31
N1

Evropski parlament usvojio je godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove o sa amandmanom kojim se poziva Savet EU da uvede sankcije članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima. Evroposlanik iz Slovenije Klemen Grošelj za N1, međutim, kaže da je teško da će biti postignut konsenzus u Savetu EU, i da postoji mogućnost da će zemlje članice Unije preduzeti individualne mere. Grošelj je mišljenja i da bi Srbija mogla da odigra važnu ulogu u smirivanju krite u BiH što bi bio svojevrsan test spremnosti za nastavak pregovora o članstvu.

Grošelj objašnjava da je Evropski parlament predložio uvođenje sankcija Dodiku zbog pretnji secesijom Republike Srpske od BiH i blokiranja federalnih institucija u toj zemlji.

POVEZANE VESTI:

„To nije kažnjavanje nego prinuđivanje za početak pregovora“, kaže Grošelj, mada izražava sumnju da će u Savetu EU doći do konsenzusa koji je neophodan za uvođenje sankcija.

Stoga, dodaje on, postoji opcija da zemlje članice EU individualno uvedu sankcije.

Grošelj ističe i da Srbija i Hrvatska, kao garanti Dejtonskog sporazuma, imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti BiH.

„Očekujem da su kooperativne, da ne stvaraju dodatne tenzije i da nema skrivenih agendi oko pregovora. Srbija ima veliku priliku da potvrdi evropski put, može da odigra važnu ulogu, i da to bude test spremnosti da nastavi pregovore za ulazak u EU“, smatra evroposlanik.

Grošelj se osvrnuo i na predstojeće izbore u Srbiji, ističući da su otvoreni i pošteni izbori u interesu svih, a pre svega vlasti u Beogradu.

„Medijski prostor je neuravnotežen, preferira se vladajuća partija, javni servis ne odigrava ulogu koju bi trebalo. Vlast ima moć mogućnost da to promeni, a ako to ne učine, to je loša poruka za EU“, poručuje on.

Dodaje i da je spoljna politika Srbije njeno suvereno pitanje, ali da smatra da će morati da izabere jednu od strana u Ukrajinskoj krizi, ako zaista želi u EU.

Picula: Sankcije neophodan potez

Jedan od autora deklaracije kojom se traže sankcije za Dodika, evrospki poslanik Tonino Picula, za N1 da je to bio neophodan potez, jer sprski član Predsedništva BiH svojim delovanjem urušava funkcionisanje te države.

„Najgore je u politici, pogotovo u situaciji u kojoj se nalazi BiH, biti pasivni posmatrač“, poručuje Picula.

Podseća i da su evroposlanici više puta upozoravali da problemi sa kojima se nosi BiH nisu ni laki ni jednostavni, i da ima politički sistem u kom se razvija kultura sukobljavanja umesto kulture saradnje.

„Međutim, jedna je stvar kad se pregovara recimo o novom izbornom zakonodavstvu, koje treba menjati, jer je ovaj sadašnji platforma za diskriminaciju, a potpuno je druga stvar kada Dodik na šest meseci oroči usvajanje zakona koji praktično znači secesiju od BiH“, upozoraava Picula.

Pogledajte kompletno gostovanje evroposlanika Klemena Grošelja u emisiji N1 Studio Live: