Evroposlanik: Vučić koristi EU kao lični bankomat, a opstruiše evropski predlog

Vesti 04. mar 202313:40 63 komentara
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Shutterstock

Holandski evroposlanik Tajs Rojten je zatražio pismeni odgovor od Evropske komisije da objasni svoju politiku prema Srbiji, kao i zašto je Evropska unija nedavno propisala grant vredan 600 miliona eura, kao i finansijski paket pomoći vredan 2,2 milijarde evra, "znajući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi Uniju kao lični bankomat".

Pročitajte još

„Dana 28. februara, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji je predstavio Republici Srbiji paket finansijske podrške vredan 2,2 milijarde evra, od čega 600 miliona evra u grantovima. Ovo je najveći grant EU u istoriji Srbije. U svom obraćanju, komesar je na pres konferenciji nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, ‘prijateljem’, a sam dan potpisivanja finansijskog paketa ‘izvanrednim’ i ‘veoma simboličnim'“, navodi se u pismu.

Evroposlanik navodi da je iste noći predsednik Srbije izjavio na nacionalnoj televiziji da ne želi da potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je, kako se navodi, dogovoren tek prethodnog dana, uz posredovanje EU, a koji je premijer Kosova Aljbin Kurti bio spreman da potpiše.

Potom je naveo tri pitanja Evropskoj komisiji.

„1. U svetlu predsednikovog odbijanja da potpiše evropski predlog sporazuma, da li komisija deli mišljenje da vreme posete komesara Srbiji, njegove pohvalne primedbe i isporuka najvećeg granta Srbije do sada predstavljaju rizike koji signaliziraju da EU podržava opstrukcionizam Srbije?

2. Koje korake će komisija preduzeti da podstakne Srbiju da potpiše evropski predlog sporazuma?

3. Da li će komisija odlučiti da suspenduje isplate Srbiji u skladu sa Ekonomskim i investicijskim planom dok njen predsednik ne potpiše i pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji EU predloga?“.

Tajs Rojten je na svom Tviteru poručio da „EU mora da prestane sa samoporažavajućim finansiranjem Vučićevog opstrukcionizma“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare