Evropska asocijacija prajdova: Ana Brnabić da ispuni ono što nam je obećala

Vesti 31. avg 202213:15 43 komentara

Predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA) Kristine Garina izjavila je za N1 da joj je premijerka Srbije Ana Brnabić svojevremeno poslala pismo u kojoj je obećala punu podršku Vlade Srbije za organizaciju Evroprajda u Beogradu, i da sada očekuje da će to obećanje bude ispoštovano. Od premijerke bi, kako je dodala, očekivala i da zauzme čvršći stav prema izjavama predsednika Aleksandra Vučića da će Evroprajd biti zabranjen i jasno kaže da to nije zakonit način.

Garina je za N1 Studio Live izjavila da je veoma iznenađena najavama vlasti u Srbiji da će Evroprajd biti zabranjen.

„Bila sam u Beogradu na Prajdu više puta i lično verujem da je policija u stanju da zaštiti Prajd. Videla sam policiju Srbije na delu i očekujem da vlasti i predsednik Srbije imaju isto poverenje u svoju policiju kakvo ja imam“, poručila je.

POVEZANE VESTI:

Dodala je i kako su u EPOA oduvek znali da će Evroprajd u Beogradu doneti dosta izazova, ali podseća da je Ustavni sud Srbije u ranijim slučajevima zabrane Prajda, uvek donosio odluku da su takve zabrane suprotne Ustavu.

„Otkazivanje bi bilo neustavno po srpskim zakonima. Znam da svi pominju EU i evropsko pravo, ali mi ovde govorimo o Ustavu Srbije“, podsetila je Garina i podsetila da joj je premijerka Srbije svojevremeno poslala pismo u kojem je stajalo da će Vlada Srbije podržati uspešno organizovanje Evroprajda u Beogradu, i da EPOA sada očekuje da to obećanje bude ispunjeno.

„Svakako bih očekivala direktniji odgovor (premijerke) na najavu predsednika. Predsednik ne može izjavom na televiziji ili u intervjuu da otkaže nijedan događaj. Tako je to utvrđeno zakonom. Ovde nedostaje da premijerka zauzme jak stav i kaže da to nije zakonit način. Mi ćemo svkako podsetiti premijekru na pismo koje je poslala i na šta se obavezala, ali i druge evropske lidere da podsete premijerku i predsednika da je ovo obećanje koje očekujemo da bude ispunjeno“, poručula je Garina.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da odluka o zabrani Evroprajda neće biti promenjena, makar ga zvali Bajden, Putin i Zelenski, predsednica EPOA je rekla da je Vučićev posao da štiti Ustav Srbije.

„Predsednik Bajden ne bi trebalo da brine o tome, ovde je srpska demokratija u opasnosti, ne američka“, kazala je.

Ukoliko pak MUP Srbije zvanično zabrani Evroprajd, Galina je najavila da će se organizatori žaliti sudu i da očekuje da će odluka biti ista kao i svaki put do sada – da je zabrana neustavna.

„Imaćemo šetnju (17. septembra), mnogo međunarodnih gostiju, međunarodnih lidera koji će posmatrati šta se događa. Posao vlasti je da smanje pretnju, a ne da popuste pred njima“, poručila je Garina.

Govoreći o položaju LGBTQI zajednice u Srbiji rekla je kako je ona u poslednje vreme dosta dobila na značaju, ali da joj nedostaju podrška i poverenje vlasti.

„Pripadnici LGBTQI zajednice ne mogu da se osećaju dobro kada predsednik kaže ‘neću da štitim vaše pravo na slobodu okupljanja’. Političko liderstvo nije posvećeno zaštiti prava LGBTQI zajdenice“, ocenila je predsednica EPOA.

Stoga je, kako je podsetila, slogan Prajda „Vreme je sada“, jer je svaka zemlja istočne Evrope, a nekoliko decenija ranije i zapadne Evrope, prošla kroz ovaj proces i, kako je naglasila, vreme je i da Srbija načini sledeći korak i krene u pravcu moderne evropske zemlje.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare