Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali dolazi u Beograd na Evroprajd

Vesti 15. sep 202217:58 19 komentara
lgbt
Shutterstock

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali boraviće u Beogradu u petak i subotu, 16. i i 17. septembra, povodom Evroprajda 2022, kojim se obeležava 30. godišnjica Evroprajda, a Beograd je prvi grad na Zapadnom Balkanu koji je domaćin ove manifestacije, saopštio je EU info.

Komesarka Helena Dali počinje posetu sastankom s potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, a potom će održati govor na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u Kući ponosa u Beogradu (Dom omladine).

Popodne, komesarka se zatim sastaje s Poverenicom za ravnopravnost Brankicom Janković kako bi predstavila glavne ciljeve predstojeće inicijative EU o obavezujućim standardima za tela za zaštitu ravnopravnosti i razgovarala o napretku Srbije u oblasti ravnopravnosti.

Zatim se susreće sa LGBT organizacijama sa Zapadnog Balkana kako bi se upoznala s pitanjima na kojima organizacije civilnog društva trenutno rade i njihovim brigama. Uveče, komesarka se sastaje sa grupom poslanika i parlamentaraca iz država članica, a domaćin sastanka je šef Delegacije EU.

U subotu, 17. septembra, Poverenica će se sastati s predsednicom Vlade Anom Brnabić sa fokusom na LGBTIQ+ ravnopravnost i jednakost za sve.

„Na konferenciji o ljudskim pravima Evroorajda ponovo ću istaknuti da su LGBTIQ prava ljudska prava, a sva ljudska prava su LGBTIQ prava. Jednakost i ljudska prava su neraskidivi. Nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja se ne smeju pokušavati da to potkopaju. Umesto toga, ljudska prava moraju da informišu naša društva i da budu izazov diskriminaciji. EU će nastaviti da unapređuje svoje globalno liderstvo u zaštiti univerzalnosti i nedeljivosti ljudskih prava za sve“, navela je Dali, prenosi EU info.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare