Evropski liberali: Zamrznuti pregovore sa Srbijom dok se ne uskladi oko Rusije

Vesti 12. mar 202213:06 > 13:11 254 komentara
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Shutterstock

Devet poslanika u Evropskom parlamentu, iz liberalne grupe "Obnovimo Evropu" (Renew Europe), poslala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku Žozepu Borelu, u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

Pismo, u koje je European Western Balkans imao uvid, potpisala je, između ostalih, Nikola Ber, potpredsednica Evropskog parlamenta i članica vladajuće Slobodne demokratske partije Nemačke. Među ostalim potpisnicima su i Klemen Grošelj iz Slovenije, Ilhan Kjučuk iz Bugarske, Petras Auštevičius iz Litvanije, Urmas Paet iz Estonije i Bart Grotijus iz Holandije.

„Čvrsto smo uvereni da Srbija pokazuje opasan pomak ka autoritarizmu, koji je u oštroj suprotnosti sa njenom paralelnom težnjom za pristupanjem Evropskoj uniji, a ova dvosmislenost je dostigla kulminaciju odbijanjem da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu. Zato pozivamo Komisiju da još jednom pozove srpske vlasti da se pridruže zajedničkom stavu EU o Rusiji. Ukoliko Srbija još jednom odluči da ignoriše ovaj poziv, tražimo privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške EU zemlji, sve dok ne preduzme kredibilne, opipljive i nedvosmislene radnje u cilju usaglašavanja svojih izjava, politike i vrednosti sa Evropskom unijom“, navodi se u pismu.

Uprkos privremenom zamrzavanju finansijske pomoći, poslanici su izrazili podršku civilnom društvu i malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

„Srbija ima puno pravo da sledi Putinov model ako to želi, ali mora da bude jasna u svojim namerama i da prestane da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU. Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od poverenja i ne može da nastavi da koristi pretpristupnu finansijsku pomoć dok se ne odluči“, zaključuje se u pismu.

Prethodno se navodi da je Srbija je ušla u desetu godinu pregovora o pristupanju EU sa različitim stepenima napretka i otvaranjem novih klastera pre samo nekoliko meseci.

„Uvek smo bili svesni značajnih ekonomskih, društvenih i kulturnih veza Srbije sa Rusijom, zbog čega su srpske vlasti zadržale dvosmislen stav u pogledu svojih istinskih namera da ispoštuju obaveze preuzete u okviru pristupanja EU. Poslednjih godina, Srbija je pojačala saradnju sa Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojno-tehničke saradnje, učvrstila je odnose sa Lukašenkom u Belorusiji i od obe države dobijala velikodušne donacije oružja“, stoji u pismu.

Ocenjuje se da je Srbija, nažalost, takođe značajno nazadovala u oblastima kao što su vladavina prava, ljudska prava, sloboda medija i sloboda izražavanja.

„Zaista je zapanjujuće videti kako posle godina pretpristupne podrške i intenzivnih pregovora o pristupanju, srpski medijski pejzaž, koji je čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke SNS, veliča Putina i širi lažne vesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini na dnevnoj bazi“, navodi se u pismu.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare