Evropski parlament će Rezolucijom tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji

Vesti 20. apr 202216:01 > 16:13 243 komentara
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Shutterstock

Evropski parlament pozvaće u Rezoluciji novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima Evropske unije i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji", preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE) koji je imao uvid u tu rezoluciju, čiji autor je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Kako se navodi u nactu Rezolucije, Evropski parlament će izraziti žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi RSE.

Povezane vesti

Dodaje se da su evropski poslanici „duboko zabrinuti“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Evropski parlament će Rezolucijom pozvati srpske vlasti da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Izražava se žaljenje zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabrana većina da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

U rezoluciji i o izborima i dijalogu Beograda i Prištine

U delu koji se tiče nedavnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, u nacrtu se pozdravlja povećana izlaznost birača te povratak u pluralistički parlament, međutim izražava se žaljenje zbog, kako se kaže, veoma polarizovanog političkog okruženja te kampanje koja je okarakterisana ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom na birače.

U nacrtu se osuđuje nasilni napad na Pavla Grbovića.

Takođe se u tekstu izražava žaljenje zbog odluke Vlade Kosova da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa na teritoriji Kosova za aprilske izbore, kao što je to bio slučaj ranije.

Nacrtom Rezolucije se podsećaju srpske vlasti da će napredak u dijalogu o normaliziciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, što je ključno za obe strane da napreduju na njihovim evropskim putevima.

Takođe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posvećuje stanju u medijima i ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i „zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti“, te napad na političke protivnike i širenje dezinformacija.

Ponavlja se zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poziva se Srbija da intenzivira napore za efikasno rešavanje ovih pitanja.

Rasprava o tekstu će biti održana u četvrtak, 21. aprila u Spoljnopolitičkom komitetu EP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare