„Evropski plan o Kosovu ‘ranjen’, jedinu korist imaju Vučić i Kurti“

Vesti 01. jun 202322:31 12 komentara

Posle sukoba koji su se desili na severu Kosova evropski plan koji treba da normalizuje odnose između Srbije i Kosova je "ranjen", a jedini koji imaju korist od toga i to za samo za unutrašnju politiku su Vučić i Kurti koji "brane svoj narod" i misle na rejting, saglasni su gosti emisije Newsnight.

Vučićev intervju CNN-u pokazuje svu njegovu osionost i jasno je da on ne govori istinu, rekao je Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM.

„Često predsednik ne govori istinu i to je pokazao i sinoć kada se na indirektan način izjašnjavao o nezavisnosti Kosova. Kada on govori o izborima opet ne govori istinu, jer svi pamtimo 2013. godinu kada smo na silu izlazili na izbore i to uz pomoć žandarmerije i kriminalnih struktura. Isto tako Kurtijeva retorika da jednu etiničku zajednicu naziva fašistima i drugim pogrdnim imenima ne priliči ni jednom premijeru. Time se produbljuje jaz između Srba i Albanaca“, rekao je Bogdanović.

On smatra da neredi koji su se poslednjih dana desili na severu Kosova odgovaraju svima, i Vučiću i Kurtiju, pa na neki način čak i međunarodnoj zajednici.

„Mislim čak da kritike međunarodne zajednice nisu iskrene, iako su stigle na kraju. Oni su znali šta se dešava na severu Kosova, a imali smo zakasnelu reakciju KFOR-a. Sve to otvara sumnju među nama da postoji dogovor između Vučića, Kurtija i međunarodne zajednice. I sve to najviše škodi Srbima jer godinama živimo u strahu i torturi. Mi želimo da se sve ovo što pre završi i to je u interesu svih“, smatra bivši ministar.

Bogdanović kaže i da većina Srba na Kosovu veruje da sporazumi iz Brisela i Ohrida nisu obavezujući, da ne postoje, jer veruju predsedniku Vučiću i medijima koji prenose takve informacije.

„Ja te planove doživljavam kao obavezujuće, jer se Vučić saglasio i sa  Briselskim i sa Ohridskim planom i sve to Srbija mora da sprovede u delo. Mislim da su ovi poslednji događaji na neki način osvestili Srbe i da su videli da Vučić jedno priča, drugo radi, treće razmišlja, da daje lažna obećanja i međunarodnoj zajednici. Mi priželjkujemo mir, suživot sa Albancima, ali dok je ovakva vlastu u Beogradu male su šanse za to. I šta ti planovi daju Srbima, pa Ahtisarijev plan je nudio bolje uslove za Srbe na Kosovu. Neki delovi tog plana su ušli u kosovske zakone“, rekao je Bogdanović.

„Ozbiljno ranjen evropski plan“

I spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da su u neredima koji su se desili na severu Kosova jedini „dobitnici“ predsednik Vučić i premijer Kosova Kurti.

„U ovoj situaciji su dobitnici njih dvojica. Oni se sada prikazuju kao spasioci svog naroda, dižu rejting, a ni jedan ni drugi ne uspevaju da uspostave kakav takav noramlan život. Deo odgovornosti je i na zapadnim pregovaračima koji su naivno poverovali da će ova dvojica poštovati šta je dogovoreno. Sporazume su kršili obojica. Vučić može sada da kaže šta hoće, mi znamo ko je pozivao na bojkot, mi znamo da je pokušavao da spreči ulazak Kosova u međunarodne institucije, a obećao je da neće. Sa druge strane, stepen Kurtijeve tvrdoglavosti poslednjih dana dao je Beogradu prednost i Kurti je time „poravnao teren“ u odnosu na Vučićeve greške. I samo u tom jednom danu je ozbiljno „ranjen“ evropski plan“, rekao je Jakšić.

On smatra da Amerikanci više nisu spremni da tolerišu dvojicu političara koji misle da je kompromis slabost i kaže da ukoliko se želi doći do rešenja krize mora da postoji „snažan inpuls spolja“, a to znači, kako je rekao, „zaoštravanje stava Evrope i Amerike“.

„Evropski dogovor između Srbije i Kosova je jasno definisao da je prostor za manevar mali, da su rokovi kratki, jasno je „rekao“ šta su nagrade i jasno šta su sankcije ako se dogovori ne poštuju. Kosovski Srbi su sami skinuli uniforme povukli se, iz parlamenta, institucija, policije,  ostavili su brisan prostor koji je Kurti sada iskoristio i popunio“, rekao je Jakšić.

Ipak Jakšič smatra da će doći do povlačenja specijalnih jedinica iz opštinskih zgrada na severu Kosova sudeći po poslednjoj Kurtijevoj izjavi da nema nista protiv novih izbora.

„Srbi moraju da uzmu sudbinu u svoje ruke, da izađu na izbore, da se opet raspiše konkurs za policajce i da se onda insistira da se prištinska policija povuče sa severa Kosova“, kaže Jakšić.

On navodi i to da kosovski premijer Kurti koji odbija kooperativnost ali i odbija da formira Zajednicu srpskih opština nema političku budućnost.

„Jednom su ga amerikanci srušili, srušiće ga i drugi put. Čvrst stav međunarodne zajednice je da će ZSO biti formirana sa ili bez Kurtija“, zaključio je Jakšić.

„Srbija šampion propuštanja najboljih prilika“

Nikada u ni jednoj instituciji ni predsednik, nekada premijer,  ni bilo ko drugi nije došao i rekao „ovo je plan plan za Kosovo“, i mi zato i ne znamo šta je plan za Kosovo, rekao je bivši ambasador Srbije u Francujskoj Radomir Diklić.

„Ja ne vidim kod Vučića da ima neki plan povodom Kosova. Sad se trnutno drži Zajednice srpskih opština. On je rekao na i za CNN „nisam pozvao na bojkot“, pa nije dobro čuo kada je pitan o nezavisnosti Kosova, izbegavao je temu. A da mu neko postavi ta pitanja ovde, odgovorio bi „ja ništa nisam potpisao“, „jedino je važna rezoludija 1244“. Ne može šef države da ima dva jezika, jedan za spoljnu drugu za unutrašnu „publiku. Ja ne vidim plan kod njega. U ovom trenutku je Srbija, zahvaljujući tvrdoglavosi Kurtija, u boljoj poziciji ali i to će imati kraj“, rekao je Diklić.

Komentarišući izjavu bivšeg ministra za KiM Gorana Bogdanovića koji je izjavio da je „Ahtisarijev plan nudio bolje uslove za Srbe na Kosovu“, Diklić je rekao:

„Ahtisarijev plan je pokazao da je Srbija šampion u propuštanju najboljih prilika“.