Evropski pokret u Srbiji: Odbaciti zahtev za izručenje beloruskog aktiviste i novinara

Vesti 19. jun 202416:52 1 komentar
Shutterstock/ sakhorn

Evropski pokret u Srbiji pozvao je danas vlasti Srbije da odbace zahtev za izručenje beloruskog političkog aktiviste i novinara Andreja Gnjota, jer bi u Belorusiji mogao da bude osuđen na višegodišnju robiju i život bi mogao da mu bude doveden u opasnost.

Povodom nepravosnažne presude Višeg suda u Beogradu da Gnjot bude izručen Belorusiji, Evropski pokret pozvao je Vladu Srbije da poštuje međunarodne konvencije o zaštiti političkih azilanata i da „prestane sa praksom izručivanja lica progonjenih iz političkih razloga“, čime se krše i odredbe domaćeg Zakona o azilu i privremenoj zaštiti.

Evropski pokret pozvao je i druge organizacije civilnog društva u Srbiji da se aktivno pridruže odbrani Gnjota, kao i drugih beloruskih i ruskih aktivista prema kojima srpske vlasti, kako je navedeno u saopštenju, preduzimaju mere proterivanja ili izručivanja suprotne međunarodnim konvencijama i domaćem pravu.

Gnjot je uhapšen u Srbiji 30. oktobra 2023. godine na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Belorusija. U zatvoru u Beogradu bio je do 5. juna, od kada je u kućnom pritvoru. Belorusija ga tereti za utaju poreza od 2012. do 2018. godine, a ako bude izručen, mogao bi da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu doneo je odluku 31. maja o izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota koji je u kućnom pritvoru u Srbiji,

Novinara i protivnika beloruskog režima Andreja Gnjota, beloruske vlasti traže zbog navodne utaje poreza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare