EWB: Srbija spremna za klaster 3, ali će morati da čeka do decembra

Vesti 08. jun 202215:22 > 15:325 komentara
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Srbija je tehnički spremna za otvaranje klastera 3  (Konkurentnost i inkuzivni rast), ali njegovo otvaranje u junu niko više ne očekuje, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB) i dodaje da će konačnu reč o tome dati države članice, koje pred sobom imaju slabe rezultate zvaničnog Beograda u oblasti vladavine prava i neusklađivanje sa spoljnom politikom EU prema Rusiji.

Programska direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković rekla je za EWB da države članice imaju nepoverenje prema reformama Srbije u oblasti vladavine prava, o čemu govori činjenica da se krajem prošle godine sa Srbijom otvorio samo jedan klaster.

Krajem aprila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je medijima rekla da je Srbija ispunila kriterijume za otvaranje klastera 3, ali nije isključila mogućnost da neke države članice EU opredele svoju saglasnost za otvaranje poglavlja usklađivanjem sa spoljnom i bezbednosnom politikom, koja je postala „kredo strateške opredeljenosti zemlje sa EU“.

Kako sada stvari stoje za otvaranje klastera 3, građani Srbije moraće da sačekaju kraj ove godine, rekla je Vučković.

Da vlasti u Srbiji više ni na računa na otvaranje klastera 3 pokazuje i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom, GLOBSEC Foruma u Bratislavi. On je izjavio da Srbija mora da napreduje na putu ka EU „zato što je to najbolje za nju“, ali da jedina neće napredovati u junu.

„Mi ćemo biti jedini koji ništa nećemo napredovati u junu, razmišljam da li da idem na samit u junu“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ne se zbog toga da odustane jer bismo u decembru mogli da dobijemo „mnogo toga“.

Portal navodi da se klaster 3 ili „konkurentnost i rast“ tiče informacionog društva i medija, poreskog sistema, ekonomske i monetarne politike, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske i preduzetničke politike, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture, kao i carinske unije.

Jedna od mera koje su godinama odlagane tiču se Zakona o akcizama koji je konačno prilagođen evropskim pravilima u maju prošle godine. Narodna skupština je tada predlog izmena, kojim je propisano da se akciza obračunava prema procentu alkohola koji je sadržan u konkretnom alkoholnom piću, a ne prema vrsti pića (rakije od voća i rakije od žitarica), što je do sada bio slučaj.

Kako su tada izjavljivali predstavnici vlasti, verovalo se da će upravo ta izmena omogućiti otvaranje klastera 3. Nataša Vučković kaže da neke reforme u tehničkom smislu koje se tiču oblasti ovog klastera jesu sprovedene, poput reforme poreskog sistema.

Činjenica je da su neka od poglavlja otvorena iz ovog klastera, za druga su ispunjena merila za otvaranje, navodi EWB.

Govoreći o značaju oblasti grupisanih u klaster 3, Vučković objašnjava da se u okviru Poglavlja 19 predviđaju reforme u oblasti radnog zakonodavstva koje će biti usklađene sa EU, ali i standardima Međunarodne organizacije rada koje EU primenjuje.

 

Komentari

Vaš komentar