Održan tajni sastanak Ane Brnabić, EU poslanica i organizatora Evroprajda

Vesti 29. avg 202213:45 > 14:04 92 komentara
N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je u nedelju uveče u zgradi Vlade tajni sastanak predsednice sa poslanicama Evropskog parlamenta Violom fon Kramon i Teri Rajndke, a sastanku je prisustvovao i jedan od organizatora Europrajda Goran Miletić, objavio je European Western Balkans (EWB).

Pročitajte još:

Kako saznaje EWB, poslanice Evropskog parlamenta stigle su u Beograd gde su prenele poruku da će veliki broj evroparlamentaraca ipak doći u Beograd između 12. i 18. septembra, iako je Vlada Srbije najavila da će otkazati održavanje Evroprajda.

Miletić je potvrdio za Fonet da je u nedelju održan sastanak sa premijerkom i evroposlanicama o Evroprajdu i o tome šta dalje treba raditi zbog namere države da se šetnja ne održi.

On je rekao da to nije ništa neubičajeno, jer se redovno održavaju sastanci sa koordinacionim telima i da je na sastanku dogovoreno da ostanu u kontaktu.

Prema Miletićevim rečima, organizatori Evroprajda su rekli da je neprihvatljivo da se zabranjuje šetnja, dok je Ana Brnabić govorila o situaciji u zemlji, na šta su organizatori istakli da to nije razlog za otkazivanje skupa.

Upitn šta je bila uloga na sastanku poslanica Evropskog parlamenta, Miletić je rekao da su tražile sastanak zbog namere države da zabrani paradu i da su došle da razgovaraju o tome.

Iako je sastanak sa organizatorima Evroprajda najavljivan za naredne dane, odigrao samo dan nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će ova manifestacija biti otkazana, piše EWB.

Posle Vučićeve najave u subotu usledile su oštre reakcije, a poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajnke poslala je poruku da će evroparlamentarci doći u septmebru u Beograd i pružila snažnu podršku organizatorima događaja.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik rekao je za N1 da se nada da ćemo u narednim danima i nedeljama imati mnogo jasniju sliku i da će Evroprajd u Beogradu ipak moći da se organizuje i održi. Dodao je da se na to obavezala i premijerka, a sada mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u pisanoj izjavi za EWB rekla da će Evropska komisija pomno pratiti pitanje povezano sa otkazivanjem Evroprajda u Beogradu, dodajući da se EU nada da će biti pronađen način za njegovo mirno i bezbedno održavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare