Fabrici: Brisel očekuje posvećenost Srbije da ide napred u vladavini prava

Vesti 28. apr 202113:20 > 15:41 19 komentara

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je za N1 da Brisel očekuje posvećenost Srbije da ide napred u vladavini prava. On kaže da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu bila vrlo pozitivna i da ohrabruje da će se ići napred u evropskim integracijama Srbije. "Utvrdili smo oblasti gde još posla mora da se uradi kao što je rad na nazavisnosti pravosuđa i stvaranju boljeg okruženja za slobodu medija, potrebni su konkretniji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Fabrici.

Posle posete predsednika Srbije Briselu, koju je Vučić okarakterisao kao najbolju ikada, Fabrici kaže da je i on bio u Briselu i da je osetio veliko zadovoljstvo tom posetom.

„Lideri u Briselu imali su priliku da razgovaraju sa predsednikom i agenda o kojoj razgovaraju jesu evropske integracije. Raspoloženje je pozitivno, postoji posvećenost obe strane da se ide dalje“, rekao je Fabrici i ocenio da to i „ohrabruje da ćemo ići napred“.

povezane vesti

„Osećaj dinamike postoji i to je bila vrlo pozitivna poseta“, rekao je Fabrici.

Na pitanje kako ocenjuje oblasti vladavine prava i slobode medija za koje se vlada deklarativno zalaže, a stalno su među zamerkama u izveštajima o Srbiji, Fabrici kaže da je agenda procesa pristupanja EU veoma opsežna i da pokriva najrazličitije aspekte života u Srbiji.

Ističe da se u Briselu sa Vučićem razgovaralo o tome i o spoljnoj politici, saradnji u oblasti zdravstva…širokom spektru tema gde treba postići napredak.

„Kada je reč o vladavini prava, Brisel očekuje posvećenost Srbije da ide napred u toj oblasti“, rekao je Fabrici.

„Utvrdili smo oblasti gde još posla mora da se uradi kao što je rad na nazavisnosti pravosuđa i stvaranju boljeg okruženja za slobodu medija, potrebni su konkretniji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, agenda je vrlo široka i kad je reč o slobodi medija, pitamo institucije i vladu stalno da stvore bolje uslove za rad medija u Srbiji, razgovaramo i o ekonomskoj stabilnosti medija, medijskoj pismenosti, to je jedan proces u radu sa institucijama. Naša očekivanja su jasna – na institucijama je da primene ono što je dogovoreno“, kaže.

„Ono što je važno za nas je ono što će se dešavati na terenu. Želimo da vidimo boljitak, poboljšanje, činjenice koje će pokazati da idemo u pravom smeru. Na kraju – bitan je rezultat“, rekao je Fabrici.

Na pitanje šta je rezultat, kaže da je u pitanju proces.

„Detaljno smo razgovarali o pitanjima bezbednosti novinara, kako mogu da rade bez teškoća, Vlada je preduzela određene mere, uspostavila radnu grupu, preuzela čitav niz inicijativa, na nama, na EU je da se podstiče napredak na samom terenu i radićemo na tome da se to što pre realizuje“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

O odbijanju štamparija da štampaju novine „Nova“: Zalažemo se za maksimalan pluralizam i objektivnost

Na pitanje kako ocenjuje činjenicu da niko ne želi da štampa novine „Nova“ u Srbiji, Fabrici kaže da ne zna detalje ovog slučaja. „Mi ne zalazimo u pojedinačne slučajeve“, rekao je Fabrici.

„Kao što sam rekao nisam upoznat sa svim detaljima, svi treba da budu spremni na saradnju u najboljim mogućim ekonomskim prinosima bilo da je pitanju štampanje ili u digitalnom formatu. U medijima je važan ekonomski aspekt, zalažemo se za jasnoću u finansijama i vlasništvu…Zalažemo se za maksimalan pluralizam i objektivnost. Što više glasova čujemo u Srbiji to je bolje… Mi razgovaramo o brojnim pitanjima, ne zalazimo nikad u pojedinačne slučajeve jer to nije naša uloga, na štampariji je da odluči da li će nešto da štampa ili ne“, rekao je.

Na pitanje ima li napretka u vladavina prava u Srbiji kaže da misli da su definisali da je Srbija sa EU usvojila čitav niz reformi koje treba da se sprovedu kako bi se postigao napredak.

„Proteklih nedelja dogovarali smo se sa institucijama o konkretnim koracima, kao što su nezavisnost pravosuđa, izmene Ustava i ponovno pokretanje debate u parlamentu o ovoj temi. Parlament treba da sprovede široke rasprave sa različitim institucijama kako da se to realizuje… Mislim da u četvrtak počinje sa radom, reforme treba da budu zasnovane na širokim aspektima i mi se zalažemo da konsultacije budu što obuhvatnije. Svakako, ovo je pozitivan signal, ali treba da vidimo kakve će to reforme biti“, rekao je Fabrici.

Upitan za činjenicu da slučaj Savamala nije rešen pet godina, on kaže da postoje brojni konkretni slučajevi u koje ne može da zalazi.

„Poruka je da svaki konkretan slučaj kršenja zakona mora da završi na sudu, vladavina prava znači da je pravda sprovedena, na meni nije da ulazim u konkretne, pojedinačne slučajeve“, kaže.

Povodom dva non pejpera o Kosovu koja su se pojavila u kratkom roku, on odgovara:

„Prvo, mi smo 100 posto posvećeni u EU da predvodimo dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i naši pristupi su isti. Ta dokumenta imaju prefiks nezvanično, a naša agenda je vrlo jasna, imamo i specijalnog predstavnika koji se bavi time. Sve ostalo su spekulacije i dokumenti koje nismo videli“, kaže.

Povodom međustranačkog dijaloga rekao je da Evropski parlement predvodi ovaj proces i da postoji snažna podrška u EP i institucijama EU.

„EP razgovara sa svima, još uvek se sve dešava onlajn i virtuelno i nadam se da će predstavnici EP moći uskoro da dođu u Beograd. Mi posredujemo u dijalogu i Evropski parlament je tu da vidi kako da pomogne da se poboljšaju izborni uslovi“, rekao je Fabrici.

„Siguran sam da će EP sa drugom stranom, a to je Narodna skupština razjasniti sve stvari… Mi možemo da potpomognemo proces, ali politički dijalog treba da bude u rukama političkih sila u Srbiji, a sve u cilju boljih izbornih uslova“, kaže.

Na pitanje da je utisak javnosti u Srbiji da EU nije uradila dovoljno tokom kovid krize, Fabrici kaže:

„Mi smo odlučili da je naš moto da niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni. Neke zemlje su u boljoj situaciji, neke u teškoćama“, rekao je Fabrici.

Podsetio je da je EU od početka radila sa partnerima i pomagala Srbiji u kovid krizi, da su obezbeđivali maske, rukavice, respiratore, ali i da sada koristi različite načine u saradnji kako bio pomogli. „Do sada smo utrošili 66 miliona evra na donacije u Srbiji“.

„Nema restrikcija kada je reč o dobijanju vakcina iz EU, mi smo uradili naš deo posla“, rekao je Fabrici i dodao:

„Svi očekuju više, to je uobičajeno i građani u EU traže više, ali sve što je u našim mogućnostima radimo kako bi obezbedili bolju zdravstvenu negu i više vakcina za ubuduće“.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: