Fabrici čestitao Dan Evrope i pozvao građane Srbije da se pridruže proslavi

Vesti 08. maj 202117:06 > 17:5623 komentara
Izvor: N1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uputio je čestitku povodom Dana Evrope i pozvao građane Srbije da se pridruže brojnim aktivnostima kojima će tokom maja biti obeležen taj dan. "Dan Evrope koji se održava 9. maja svake godine slavi mir i solidarnost u Evropi. Obeležava godišnjicu istorijske Šumanove deklaracije od 9. maja 1950. što se smatra početkom onog što se tokom proteklih 70 godina razvilo u današnju EU," rekao je Fabrici u video poruci preko Tvitera.

On je naveo da je u ovim izazovnim danima zajednički odgovor na pandemiju kovida-19 još jednom pokazao da će se teškoće biti prevaziđene u duhu solidarnosti i rekao da je stoga Dan Evrope važan dan i za Srbiju.

„Dan Evrope je važan dan i za Srbiju, koja je odlučila da sledi svoju evropsku perspektivu i izgradi više demokratsku, prosperitetniju i sigurniju zemlju u skladu sa vrednostima i interesima EU,“ rekao je Fabrici.

Zato se, kako je dodao, Dan Evrope obeležava širom Srbije tokom celog meseca maja i pozvao građane Srbije da se pridruže.

Proslava počinje večeras, 8. maja, svečanošću na kojoj je prisustvo ograničeno, ali će biti drugih aktivnosti tokom meseca, rekao je šef Delegacije EU.

Kao primere takvih aktivnosti, naveo je karavan EU koji 9. maja polazi na put iz Beograda i koji će obići još deset gradova u Srbiji, prenos koncerta elektronske muzike sa Golubačke tvrđave, i da će se od 10. maja radnim danima emitovati „Priče iz Srbije“ na prvom programu RTS.

Selaković čestitao Borelu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je povodom Dana Evrope, uputio visokom predstavniku EU Žozepu Borelu čestitku u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja EU, saopštilo je ministarstvo.

„Duboko verujem da Republika Srbija, politikom mira i dobrosusedske saradnje, može doprineti da Evropska unija postane još bolje mesto za život, uz iskreno uverenje da će naša dostignuća na putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda biti adekvatno vrednovana“, navodi se u čestitki visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Selaković je dodao da evropska perspektiva Srbji daje „snažan podstrek za sveobuhvatno sprovodjenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme postane punopravna članica Evropske unije“.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija istorijski, kulturno i vrednosno pripada krugu zemalja ujedinjenih pod zastavom Evropske unije i izrazio nadu da će Srbija i njeni susedi na Zapadnom Balkanu biti u prilici da u bliskoj budućnosti postanu deo „nesumnjivo najuspešnijeg mirovnog, demokratskog i ekonomskog projekta“ u istoriji zajedničkog kontinenta.

Selaković je u čestitki zahvalio EU na pruženoj pomoći u borbi protiv kovida-19 i rekao da Srbija visoko ceni iskazanu solidarnost i podršku u teškim trenucima suzbijanja pandemije.

On je izrazio uverenje da će ulaganje zajedničkih snaga u narednom periodu doprineti pronalaženju rešenja za prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije virusa korona.

Komentari

Vaš komentar