Fabrici: Sloboda medija deo šire agende za zemlje u procesu pristupanja EU

Vesti 03. maj 202120:25 > 20:26 3 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je, povodom današnjeg Svetskog dana slobode medija, izjavio da se EU od početka pandemije u proteklih 13 meseci zalaže da u Srbiji postoji maksimalan dijalog sa medijima.

povezane vesti

„Današnja poseta komesara je još jedna prilika da imamo taj dijalog sa medijima i mi ćemo svakako to i nastaviti“, naveo je Fabrici tokom obilaska Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut sa komesarom Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varheljijem i ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović.

Rekao je da je pitanje slobode medija deo šire agende, posebno za zemlje koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao što je Srbija, a i u samoj Evropskoj uniji.

„Mi ćemo nastaviti da radimo na tom pitanju i da sarađujemo“, rekao je Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je kako misli da je vlast građane Srbije tokom pandemije izveštavala transparentno, redovno i vrlo odgovorno.

„Pitanje slobode medije mislim da je ispravno što ste ga postavili u kontekstu pandemije. Svaka kriza nosi izazove za celo društvo. Sigurna sam da sve vaše kolege postavljaju to isto pitanje da li smo informisani na pravi način, da li su svi podaci bili transparentni, to je legitimno pitanje“, rekla je Joksimović, koja je danas sa evropskim komesarom sa proširenje i susedsku politiku Oliverom varheljijem posetila Institut „Batut“.

Na pitanje šta misli o stepenu slobode medija na Svetski dan slobode medija, ona je rekla da je sloboda medija oblast koja se kod Srbije kao kod kandidata za članstvo meri kroz napredak u oblasti vladavine prava, da je bilo zamerki u odnosu na neke stvari, ali su one deo reformi.

Joksimović je, navodeći da su doneti Medijska strategija i Akcioni plan, ocenila da su znatni koraci napravljeni u pozitivnom smeru.

„Sloboda medija je ono što će uvek biti tema, ne samo kada ste u procesu, već i kada ste članica, to je tako u demokratskim društvima. Svi zajedno treba da radimo na tome i vlada i društvo i mediji. Svako ima svoj deo odgovornosti etičnosti, profesionalnosti i objektivnosti i nikada nismo bili zatvoreni kao vlada za takvu vrstu razgovora i debate“, rekla je Joksimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare