Fajon: I Srbija i EU treba da učine više da se pregovori o članstvu ubrzaju

Vesti 20. dec 202213:01 > 13:35 3 komentara
TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon ocenila je da i Srbija i EU treba da učine više da se pregovori o pristupanju Srbije ubrzaju i da do članstva Srbije u EU dođe što pre. Fajon, koja je i potpredsednica Vlade Slovenije, razgovarala je danas u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić.

„Posebno želim da istaknem da je Slovenija spremna da pomogne Srbiji u svim oblastima u kojima za to ima odgovarajuće znanje, iskustvo i kapacitet. Brojne mogućnosti vidim u okviru bilateralne tehničke i razvojne pomoći, upravljanju vodama i upravljanju i preradi otpada“, navela je Fajon u autorskom tekstu za list Politiku.

POVEZANE VESTI

Naglasila je da „nema bolje alternative od članstva u EU za sve zemlje regiona“.

„Кljučno je da države žele da postanu deo evropske porodice i da su spremne na zahtevne reforme i ponekad teške kompromise. Sa druge strane, mi kao države članice moramo im u tome pomoći i strpljivo držati vrata otvorena. Evropska perspektiva nije prava ako se ne može osetiti na celom evropskom putu i ​​na kraju videti realno ostvariv cilj – članstvo u EU“, rekla je Fajon.

Uoči prve zvanične posete Srbiji u svojstvu šefice slovenačke diplomatije, Fajon je naglasila da garantuje da će Slovenija učiniti sve što je u njenoj moći da Srbiji pomogne na njenom evropskom putu, jer je to u interesu Slovenije i cele EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Fajon je ocenila da „uprkos činjenici da nema lakih tema za razgovor, dijalog, uz evropsko posredovanje, ostaje najbolji način za rešavanje protivrečnosti i izazova“.

„Iskrenost, politička hrabrost, međusobno poštovanje i poštovanje onoga što je dogovoreno ključ su napretka“, dodala je.

Fajon je navela i da su u suočavanju s posledicama rata u Ukrajini neophodni iskrena solidarnost i jedinstvo, pri čemu nema mesta za nesuglasice i međusobna optuživanja u Evropi.

Ona je podsetila da su zemlje članice EU podržale Paket energetske podrške za region Zapadnog Balkana u iznosu od milijardu evra u okviru kojeg će od januara 2023. godine biti dostupno 500 miliona evra bespovratnih sredstava budžetske podrške namenjene ugroženim domaćinstvima i preduzećima, a Srbija će u prvoj fazi za ovu namenu dobiti 165 miliona evra iz IPA 3.

Fajon sa Dačićem, Vučićem i Brnabić

Slovenačka ministarska spoljnih poslova razgovarala je danas u Beogradu sa srpskim zvaničnicima.

Ona je nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem izjavila da je „za nastavak dijaloga Beograda i Prištine potrebno primeniti ranije postignute sporazume, uključujući i Zajednicu srpskih opština“, navodeći da je to obavezujuće za sve strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s potpredsednicom Vlade Slovenije i ministarkom o bilateralnim odnosima, posebno o ekonomskoj saradnji, kao i o situaciji u regionu, evropskim integracijama Srbije i ostalim aktuelnim temama, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Fajon je rekla da je Slovenija pozitivno orijentisana u pogledu evropskog puta kako Srbije, tako i celog regiona Zapadnog Balkana.

„U interesu obe zemlje jeste da nastavimo dobru bilateralnu saradnju i razvijamo ekonomske odnose. Uvek možete da računate na našu podršku evropskim integracijama“, rekla je ministarka Fajon.

U razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić, Fajon je rekla da je ključno smiriti situaciju na Kosovu i obezbediti normalne uslove za život ljudi.

„Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, ključno je smiriti situaciju i obezbediti normalne uslove za život tamošnjih ljudi“, navela je na Tviteru slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ponovila je da Slovenija „nastavlja da podržava članstvo Srbije u EU“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare